Završen prvi dio akcije prikupljanja pomoći za baku Maru Bokan

Danas je završen prvi dio prikupljanja pomoći za staricu Maru Bokan koja živi sama na obroncima Kozare. Internet portal GradPrijedor.com je protekle sedmice uz inicijativu većeg broja naših čitalaca pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ovu staricu koja živi u trošnoj kućici u Gornjim Garevcima. Najveći dio akcije organizovala je naša sugrađanka Jelena Vučenović uz svesrdnu pomoć svoje prijateljice Ane Serdar, vlasnice Frizerskog salona „Stil“. U ovom salonu je bila postavljena kutija u koju su Prijedorčani mogli da ostave svoje dobrovoljne priloge, bilo da se radi o prehrambenim namirnicima ili novčanim prilozima. Jedan od prvih koji se odazvao ovoj humanoj akciji bio je i Božidar Zvicer, vlasnik picerije „Monterival“ i odgajivačnice pasa „Monterivaldog“.
Mara Bokan, starica koja je rođena na Grmeču, poslije Drugog svjetskog rata došla je sa majkom, koja se tu udala, u Garevce. Nikada nigdje nije radila, nije se ni udavala jer je vodila brigu o bolesnoj majci od koje je naslijedila malu kućicu od desetak kvadrata u kojoj i danas živi. Iako je, kako sama kaže, bila učesnik Drugog svjetskog rata, gdje je partizanima na Grmeču raznosila hranu i pomagala u pozadini, nije ostvarila pravo na boračku penziju. „Dugo vremena sam pomagala majci koju sam služila dok je bila živa. Kada sam već ostarila nadala sam se pomoći svog polubrata i njegove familije. Međutim, nakon smrti polubrata i snahe, u prošlom ratu poginuo je i njegov sin Željko pa se više nemam čemu ni nadati“, kaže Mara Bokan. Ova starica živi od četrdesetak maraka socijalne pomoći a najviše se obradovala iscijepanim drvima i svježem hljebu koji je dobila. „Nemam više snage u rukama da sama mijesim domaći hljeb a ovo drva što sam dobila biće dovoljno da pregrmim zimu“, rekla je Mara Bokan koja ne zna tačnu godinu svog rođenja ali se sjeća da je već bila djevojka tokom Drugog svjetskog rata pa kaže da ima skoro 90 godina. Iz priče sa baka Marom saznali smo da je relativno zdrava osim što slabije čuje. Ona nam je kazala i da ju je žena pokojnog bratanca Željka svojevremeno smjestila u malu zidanu kuću u istom dvorištu ali starica se sama vratila u svoju kućicu jer je na nju navikla. „Imam šporet, svoj krevet, jednu sijalicu i meni je to dosta. Osim manjka drva najveći problem mi je donošenje vode. Moj bunar je predubok a česma u dvorištu je presušila pa vodu donosim od komšija i stoji mi u kantama za svaki slučaj“, kaže Mara.
Iako je većina naših sugrađana koji su učestvovali u ovoj akciji insistirala na anonimnosti ne možemo a da im se makar poimenično ne zahvalimo. VELIKO HVALA za: Božu, Tijanu, Bilju, Nikolu, Peđu, Draška, Jocu, Bojana, Anu, Jelenu, Maju, Željka, Radeta, Adrijanu, Dacu, Dadu, Ninu, Jecu, Anu, porodicu Vučenović i druge čija imena ne znamo a učestvovali su u ovoj akciji. U proteklih nekoliko dana prikupljeno je oko 140 KM i određen broj prehrambenih namirnica. Od privatnih prevoznika braće Damjanović naručili smo 2 metra drva za šta je izdvojeno 100 KM. Kada su čuli o kakvoj se akciji radi, naši sugrađani su kao svoj doprinos dodali još pola metra drva, te su ista iscijepali i besplatno odvezli i istovarili pred kućom baka Mare. Za preostali iznos novca kupljene su prehrambene namirnice (krompir, luk, ulje, šećer, brašno, makarone, konzerve, hljeb, …), higijenske potrepštine (sapuni, šampon, toalet papir, deterdžent, …) te stvari potrebne za baka Marino zdravlje (andol, septolete za grlo, balzam za ruke i tijelo). Sve navedeno je zajedno sa namirnicama koje su pojedinci donirali (mlijeko u tetrapaku, ulje, šećer, kafa, sok, kukuruzno brašno, domaća slanina, čokolada, …) danas(srijeda) odnešeno Mari Bokan.
Iako smo danas odnijeli do sada prikupljenu pomoć, kutija za pomoć baki Mari biće u Frizerskom salonu „Stil“ i narednih dana. Ako želite i Vi da pomognete ovoj starici, svratite i ostavite svoj prilog, sigurno ćemo ga uručiti Mari Bokan. U ime internet portala GradPrijedor.com još jednom se zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način podržali ovu akciju koja sigurno neće biti posljednja na našim stranicama.

Comments are closed.