Završena Božićna akcija u Prijedoru

Sada bismo već mogli reći tradicionalno u okviru Božićne akcije Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske, mnoštvo Prijedorčana se organizovalo i prikupilo finansijska sredstva kako bi pomogli najugroženije višečlane porodice sa Prijedorske regije. Porodicama je uručena pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica i paketa higijene, a najmlađe smo obradovali novogodišnjim paketićima.

Samoj akciji su prethodile tri humanitarne žurke koje su održane u Prijedoru i to u Kafe baru Kafanica, Kafe baru Kamenjara i Kafe baru Terasa, a pozivu za učešće su se pridružili još i Kafe bar Nostromo, Kafe bar Sanus, Market BIO MIO, Mesnica i roštiljnica Bojić, kao i mnogobrojni Prijedorčani koji su shodno svojim mogućnostima podržali akciju.

U akciji je sakupljeno ukupno 2.293,00 KM, a pored novčanih sredstava prikupljen je i veliki broj novogodišnjih paketića, namirnica i garderobe koju smo podijeli porodicama. Pomogli smo ukupno 8 porodica i obradovali 44 djeteta.

Ukupan trošak akcije je iznosio 1.323,19 KM, a preostala neutrošena sredstva će biti iskorištena za nastavak radova na izgradnji kuće za porodicu Šiljegović iz sela Miljakovci kod Prijedora.

Kao i prethodnih godina pomognute su porodice Marjanović, Zdjelar, Vučković i Davidović, a pored njih ovoga puta pomogli smo i porodice Gačić, Crnkić, Nikolić i Štrbac.

Porodica Marjanović iz sela Petrovo

Marjanovići su porodica koju smo najviše pomagali do sada, a obzirom i da su daleko najbrojnija porodica na području prijedorske regije to su svakako i zaslužili. Porodica živi u selu Petrovo kod Prijedora, a čine je otac porodice Draško i majka Mira i njihovo desetororo djece i to: Dragana (23), Suzana (20), Marko (18), Željka (16), Jelena (15), Dragan (14), Željko (12), Predrag (9), Svetlana (6) i najmlađi Nenad (4), a do sada smo ih pomagali kupovinom namirnica, motorne testere, mlina, krevetića za najmlađe, kupovinom pumpe za vodu, kupovinom zemljišta koje se nalazi nadomak njihove porodične kuće kao i nedavnom velikom donacijom kojom im je kupljen traktor sa odgovarajućim priključcima.

Porodica Zdjelar iz sela Petrovo

Druga porodica je porodica Zdjelar, takođe iz sela Petrovo kod Prijedora, a koju čine roditelji Mićo i Milena i djeca Željko (23), Dragan (15), Dragana (11), Željka (8) i Miroslav (6). Porodica i dalje živi u jako teškim uslovima, uglavnom zbog nemara roditelja, na šta smo ukazivali i tokom naših prethodnih posjeta. Jedini pomak koji smo vidjeli je taj što su skoro dobili donaciju u vidu kontejnera u kojem sada žive, a zbog nerješenih imovinskih odnosa oko zemljišta na kojem žive i nemara samih roditelja, konkretna pomoć naše organizacije i dalje izostaje ovoj porodici.

Porodica Vučković iz sela Koprivna

Treća porodica koju pomažemo je porodica Vučković iz sela Koprivna kod Prijedora. Vučkoviće smo ranije pomogli kupovinom traktora, a porodicu čine otac porodice Draško i majka Bojana i njihovo šestoro djece Anastasija (15), Dajana (13), Dragan (12), Jelena (11) i blizanci Stefan i Aleksandar (8).

Porodica Davidović iz sela Marini

Četvrta porodica je porodica Davidović iz sela Marini kod Prijedora. Porodicu čine otac porodice Dalibor (37) i majka Vesna (28) i njihovo četvoro djece: Nikolina (9), Dejan (7), Nataša (6) i Pavle (3), a do sada smo ih pomogli kupovinom traktora i novih guma za traktor.

Porodica Gačić iz sela Marini

Peta porodica koju smo pomogli je porodica Gačić, takođe iz sela Marini kod Prijedora i čine je otac porodica Slobodan i majka Milka i njihovo četvoro djece: Luka (20), Milan (14), Slavko (10) i Gavrilo (2). Porodicu do sada nismo pomagali, a obzirom da smo vidjeli da žive u jako teškim uslovima, svakako da će neka od narednih pomoći naše organizacije biti upućena njima.

Porodica Crnkić iz sela Dobrljin

Šesta porodica je porodica Crnkić iz mjesta Dobrljin nadomak Novog Grada, a čine je djeca Obrad (16), Ognjen (14), Ljubica (12), Natalija (7), Elena (5) i Aleksandar (2) koji trenutno žive sa svojom bakom Nadom i koju takođe prvi put obilazimo.

Porodica Nikolić iz Prijedora

Sedma porodica je porodica Nikolić iz Prijedora koju čine otac Danko i majka Snežana i njihovo četvoro djece Ognjen (13), Andrea (7), Marina (4) i Rastko (2), a do sada smo porodicu pomagali kupovinom namještaja i nedavnom akcijom u kojoj smo im obezbjedili plastenik i dodatnu mehanizaciju za obrađivanje zemlje.

Porodica Štrbac iz sela Vranjska

Poslednja porodica koju pomažemo je porodica Štrbac iz sela Vranjska kod Bosanske Krupe. Porodicu takođe prvi put posjećujemo, a čine je otac porodice Mile (36) i majka Nada (24) i njihovo petoro djece: Žarko (7), Aleksandar (6), Goran (5), Ognjen (3) i Nikolina (2). Kuća u kojoj žive je jako neuslovna obzirom da nemaju struju i vodu, tako da je Centar za socijalni rad najmlađu Nikolinu dao na staranje Miletovim roditeljima dok se ne steknu malo bolji uslovi za život. Obzirom da se radi o jednoj jako dobroj i vrijednoj porodici, naša organizacija će svakako gledati da im uputi pomoć u narednom periodu.

Na samom kraju, obzirom da je iza nas najuspješnija akcija provedena u Prijedoru, želimo da se zahvalimo svima koji su podržali ovu akciju i kojih nije mali broj. Takođe pozivamo i sve prijatelje i donatore da nastave da pomažu i prate rad naše organizacije, kako bi ovakvih i sličnih akcija bilo što više.

Djeca su naša budućnost!

S vjerom u Boga!
Humanitarna organizacija Srbi za Srbe
SZS Republika Srpska

Comments are closed.