Završeni radovi rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovnog suda u Prijedoru

Picture 027

Svečanom ceremonijom i simboličnim presijecanjem vrpce, juče je u Prijedoru obilježen završetak radova rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovnog suda u Prijedoru. Sredstva za projekat rekonstrukcije i izgradnje osigurao je Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) putem Projekta unaprijeđenja efikasnosti pravosuđa koji finansiraju Vlada Norveške i Vlada Švedske. Za ovu namjenu VSTS BiH je iz granta Norveške izdvojio 1.682.737,95 KM.

Picture 065

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija se u uvodnom obraćanju zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u planiranju, finansiranju, organizaciji te rekonstrukciji i dogradnji zgrade suda, posebno izdvojivši Vladu Norveške kao finansijera i Vladu Republike Srpske kao partnera u pribavljanju dozvola potrebnih za izvođenje radova. „Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ne može funkcionisati efikasno i biti u skladu sa evropskim standardima ukoliko fizički uslovi rada nisu zadovoljavajući, zato je rekonstrukcija sudskih zgrada u Bosni i Hercegovini izuzetno važna za cjelovitu reformu pravosuđa.“, naglasio je predsjednik Tegeltija.

Picture 076

Zgrada suda dograđena je u skladu s najvišim evropskim standardima i sada raspolaže sa oko 600 m² novog i funkcionalno organiziranog prostora. Osnovni sud u Prijedoru je dobio savremenu pisarnicu i arhivu, moderne sudnice, 13 novih kancelarija, sudsku biblioteku, nove instalacije, infrastrukturu predviđenu za osobe sa invaliditetom, novu pritvorsku jedinicu u sklopu prostorije sudske policije i cijeli niz drugih prednosti. Također, sud je dobio energetski efikasniju zgradu zahvaljujući novoj fasadi i novom sistemu klimatizacije.

Picture 089

Zahvaljujući investiciji vrijednoj više od 1,5 milion KM stvoreni su kvalitetniji i efikasniji uslovi za rad nosilaca pravosudnih funkcija s ciljem ostvarivanja efikasnijeg rada, postizanja boljih rezultata, pružanja višeg nivoa usluga, a olakšan je i pristup građanima, korisnicima sudova.

Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici pravosudnih institucija, nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih institucija i organizacija te brojni gosti.

VSTS BiH će nastaviti implementirati projekte rekonstrukcije i modernizacije zgrada pravosudnih institucija koje imaju hitnu potrebu za takvom intervencijom kako bi se dugotrajno riješio problem smještajnog kapaciteta i omogućio efikasniji rad sudova i tužilaštava.

Autor: VSTS
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.