Završnica 3. sezone bh. Lino višebojca održana u Prijedoru

Snažnim ovacijama učenika OŠ ”Desanka Maksimović” za Luciju Kimani Mwahiki-Marčetić, atletičarku te njene kolege sportaše – Zorana Radinovića, atletičara, Danila Palalića, košarkaša i Jovicu Radakovića, rukometaša, otpočeo je deseti, posljednji Lino višebojac treće sezone.

Podrškom Gradske uprave grada Prijedora osigurano je održavanje manifestacije u Gradskoj dvorani Mladost u Prijedoru. Učestvovanjem afirmisanih sportista u programu, Lino višebojac želi motivisati mališane na bavljenje sportom i drugim vannastavnim aktivnostima, te im omogućiti da otkriju i njeguju sve svoje talente.

Nakon dva upečatljiva nastupa recitatorske sekcije, energične koreografije ritmičke sekcije, te ”Vlaških igara” u izvođenju folklorne sekcije, Anamarija Marin pročitala je svoj pobjednički sastavak na temu ”Svijet po mom”. Takmičarski dio Lino višebojca obilježilo je neumorno navijanje i ples na tribinama, kojim su učenici svih generacija odano poticali svoje školske prijatelje tokom takmičenja.

Pobjednik Lino višebojca OŠ ”Desanka Maksimović” škole u Prijedoru u konkurenciji dječaka, tijesnim rezultatom i dodatnim sprintom je Đorđe Pecalj, učenik osmoga razreda a u konkurenciji djevojčica, Mia Veselinović, također učenica osmoga razreda.

Izazivači, Maksim Bojić i Nataša Janjić srčano su se borili i potukli afirmisane sportiste – Maksim je bio bolji od Danila Palalića u slobodnim bacanjima, dok je Nataša bila puno spremnija i brža u skakanju u vreći od Lucije Kimani, Zorana Radinovića i Jovice Radakovića. Najbolji transparent Lino višebojca u Prijedoru napravili su učenici 14 razreda, a prikazali su Lino medvjedića na brežuljku, obasjanog dugom. Oni su jednoglasno proglašeni i najboljim navijačima prijedorskoga višebojca.

Lino višebojac je projekt koji se realizuja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te nadležnih županijskih / kantonalnih ministarstava, a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti, te uz učešće osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika. Projekat promoviše školski sport i učeničko stvaralaštvo, ove godine je treći put realizovan u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Ova sezona započela je u Tomislavgradu, a Lino višebojcu su se radovali i u takmičenju i zabavi uživali učenici osnovnih škola u Odžaku, Tuzli, Posušju, Konjicu, Cazinu, Grudama, Buni i Kaknju, a današnja je završnica održana u Prijedoru.

Izvor: Podravka d.o.o.

Comments are closed.