Zbog alkohola i brzine izrečena 102 mjeseca zabrane upravljanja vozilima

Tokom proteklog vikenda, na području Policijske uprave Prijedor, policijski službenici realizovali su regionalnu akciju „Pojačana kontrola saobraćaja sa akcentom na kontrolu brzine i učestvovanja u saobraćaju pod uticajem alkohola“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 745 učesnika u saobraćaju, a sankcije su izrečene za 332 učesnika ili 44,96% kontrolisanih. Uz novčane kazne, za prekršaje koji su bili pod akcentom pojačane kontrole, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 102 mjeseca, kao i 135 kaznenih bodova.

Ukupno je alkotestirano 448 vozača od kojih je 58 vozača ili 12,94% sankcionisano zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola. Prema 10 vozača, zbog utvrđene koncentracije u organizmu preko 1,5g/kg ili odbijanja alkotestiranja, primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Vozačima zatečenim pod uticajem alkohola u saobraćaju izrečena je 21 zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, od čega je 8 zaštitnih mjera u trajanju od 2 mjeseca.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su uručena 162 prekršajna naloga. Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je uočena u zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 49 ili 30,24% vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom. Zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas sankcionisano je 11 vozača, kojima je izrečena novčana kazna u iznosu od 400,00 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

Pored navedene akcije, u periodu od 04.08.-13.08.2017.godine, na putnoj mreži na području Policijske uprave Prijedor izvršena je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dozvoljene brzine pomoću radarskog sistema „Dual“. Prilikom kontrole radarski uređaj je registrovao prolazak 17.237 vozila od kojih je 856 ili 4,96% počinilo prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozilom.

U 352 slučaja ili 41,12% ukupnog broja utvrđenih prekršaja, radi se o težim prekršajima za koje je predviđeno izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i to za 229 prekršaja u trajanju od jednog mjeseca, a za 123 prekršaja zabrana u trajanju od 2 mjeseca.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno pravila koja se odnose na ograničenje brzine kretanja vozila i zabranu upravljanja vozilima pod uticajem nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu. Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Izvor: MUP RS

Comments are closed.