Zbunjeni vozači u kružnom toku

U sklopu realizacije projekta rekonstrukcije glavnih prijedorskih saobraćajnica koji je vrijedan 5.4 miliona KM, završen je veći dio posla na izgradnji kružnog toka na raskršću kod „Jugobanke“. Ovo je jedan od dva planirana kružna toka koji predstavljaju novinu za sve učesnike u saobraćaju u Prijedoru, što je stvorilo mnoge zabune, pa i loše snalaženja vozača. Aleksandar Jeftić, šef opštinskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge je istakao da kružni tok sam po sebi ne bi trebalo da bude komlikovan za vozače, jer je njegov cilj da se sa aspekta bezbjednosti poboljša situacija i brži protok vozila.
„Kružni tokovi se inače i postavljaju jer su bezbjedniji od običnih raskrsnica, a ujedno imaju i veći kapacitet i protok saobraćaja. Problem je izgleda u tome što je to novina u gradu i većina vozača se nije susretala sa tim, pa se stvaraju nedoumice prilikom kretanja kroz kružni tok. Sve je u stvari vrlo jednostavno, jer u gotovo svim situacijama prednost imaju vozači koji su u kružnom toku. Na svakom prilazu postoje adekvatni saobraćajni znakovi, sa dopunskim tablama, koje se u praksi ne postavljaju, ali u svakom slučaju ne smetaju“, rekao je Jeftić.
On je dodao da problem vjerovatno leži u tome što vozači ne prate horizontalnu i vertikalnu signalizaciju kojom je sve regulisano, ali i da bez obzira na svu pometnju u proteklih desetak dana, koliko je u funkciji kružni tok, nije bilo saobraćajnih nezgoda. „Bilo je raznoraznih nagađanja da kružni tok nije adekvatan, što se pokazalo netačno jer njime bez problema prolaze i šleperi i autobusi“, rekao je Jeftić i potvrdio da su počeli radovi i na drugom kružnom toku, na raskrsnici kod „Satka“. „Radovi su počeli, a sve uočene nedostatke sa prvog kružnog toka, ovdje ćemo pokušati da riješimo.
Ovaj kružni tok je istih dimenzija i ako sve bude u redu, biće završen do kraja ove sedmice“, rekao je Jeftić. Inače, radovi na asfaltiranju gradskih ulica idu po planu bez obzira na loše vremenske prilike koje su bile prisutne proteklih dana. Asfaltirane su Prvomajska i Kozarska ulica na Urijama, ulica Petra Petrovića Njegoša od kružnog toka do fabrike „Mira“, Kralja Aleksandra, Radnička i ulica Srpskih velikana od teniskog igrališta do gradskog mosta. U toku je skidanje sloja asfalta u Ulici Akademika Jovana Raškovića, Svetosavskoj, Zanatskoj, Uskočkoj i Nikole Pašića. Kada se to završi, slijedi uređenje trotoara, uklapanje ivičnjaka, što su se poslovi manjeg obima. Sredstva za čitav ovaj projekat u iznosu od 5.4 miliona KM obezbjedila je Vlada Republike Srpske iz Razvojnog programa RS. Kružni tok kod „Jugobanke“ danas je obišao i načelnik opštine Prijedor Marko Pavić.

Comments are closed.