Zdravko Kovačević: Roditelji krivi kad učenik donese bombu

Ne krivim učenika kada donese bombu u školu, nego za to krivim njegove roditelje, rekao je danas Zdravko Kovačević, predsjednik Aktiva direktora prijedorskih srednjih škola.
„Krivim roditelje što ne vode računa o svojoj djeci i što ne sarađuju sa školskim psiholozima i direktorima škola“, rekao je Kovačević u Prijedoru na vanrednoj sjednici Aktiva direktora srednjih škola.
Ta sjednica je sazvana nakon što je M.T. (17) iz Kozarca u Poljoprivredno-prehrambenu školu u Prijedoru prošle sedmice donio bombu i svojeručno napravljen eksploziv.
„Dok sam bio direktor Mašinske škole, bilo je različitih situacija kada su učenici donosili hladno oružje, petarde i bombe. Lično sam poslao dopis policiji da u cilju bezbjednosti učenika i nastavnika u školama s vremena na vrijeme bude sprovedena racija i da se vidi šta učenici nose u školskim torbama“, rekao je Kovačević na sjednici kojoj su prisustvovali direktori 16 srednjih škola s područja prijedorske regije.
Naglašava da roditelje posebno krivi u slučajevima kada je u Mašinsku školu učenik u torbi donio bombu koju su njegovi roditelji bili zakopali u bašti ili kada je to učinio učenik u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.
„Ne daj bože da se nešto dogodilo i da je eksplodirala bomba u ruci učenika u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, tragedija bi bila nesaglediva“, kazao je Kovačević.
Dodaje da se dešava da roditelji na informacije ne dolaze godinama, sve dok dijete ne završi školovanje u srednjoj školi.
„Takve bi trebalo sankcionisati, jer pojedini roditelji očito ne vode brigu o svojoj djeci. Misle da je škola ta koja treba da rješava sve slučajeve. Nama prosvjetnim radnicima ruke su vezane, jer nemamo pravo po osnovu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju da pretresamo učenike“, rekao je Kovačević.
Direktori 16 škola s područja prijedorske regije usaglasili su se da o posljednjim dešavanjima donošenja bombe u školu obavijeste i roditelje na roditeljskim sastancima.
„Cilj nam je da spriječimo da se desi neki novi incident ovakve vrste. U ovu problematiku, osim škola, tražimo i uključivanje ombudsmana za zaštitu prava djece, centara za socijalni rad, policije, ali i nevladinih organizacija“, rekao je Kovačević.
Dodaje da je razočaran i činjenicom da se eksplozivne naprave i bombe mogu kupiti i na ulici, te da je javna tajna da se njihove cijene kreću od pet do 10 KM po komadu.
„Odlučni smo da svaku negativnu pojavu koja se dešava u školi, ali i van nje, na vrijeme uočimo i suzbijemo i zato nam je potrebna saradnja prvenstveno s roditeljima, ali i djecom, te drugim institucijama koje se bave rješavanjem maloljetničke problemtike“, kazao je Kovačević.
Donošnje ručno izrađenog eksploziva u školu zaprepastilo je javnost, pogotovo zbog činjenice da je policija u porodičnoj kući maloljetnog M.T. pronašla više vrsta oružja koje je on sam izrađivao, kao i skice nekih od objekata.
U Poljoprivredno-prehrambenoj školi ističu da je protiv učenika M.T., s obzirom na to da se radi o težoj povredi školskih obaveza, pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, te da će sjednica Nastavničkog vijeća povodom ovog slučaja biti održana danas. Očekuje se da će na sjednici zauzeti stav o izricanju sankcije protiv sedamnaestogodišnjaka koji je donio bombu na nastavu, a prijeti mu isključenje iz škole.
Nezavisne novine

Comments are closed.