Zdravstveno stanje Aladina Bašića stabilno poslije transplantacije srca

Zdravstveno stanje sedamnaestogodišnjeg Aladina Bašića iz Prijedora, kojem je 11. oktobra transplantirano srce u Univerzitetskoj klinici u Beču, stabilno je i svi parametri ukazuju da je zahvat uspješno izvršen, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Bašić je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja premješten iz Kliničkog centra u Banjaluci na Univerzitetsku kliniku u Beču, gdje je odmah stavljen na listu za hitne transplantacije zahvaljujući dobroj saradnji kardiologa iz banjalučke Klinike za kardiovaskularne Borisa Goronje i kardiohirurga Andreasa Cukermana.

Zahvaljujući Cukermanu, koji je svjetski lider u transplantaciji srca, na Univerzitetskoj klinici u Beču do sada je izvršena transplantacija srca kod pet pacijenta Kliničkog centra Banjaluka.

Prvi pacijent iz BiH kojem je transplantirano srce je Dejan Trivić, za kojeg su građani Republike Srpske 2008. godine u rekordnom roku skupili sredstva neophodna za operaciju.

Saradnja Kliničkog centra Banjaluka sa Univerzitetskom klinikom u Beču, počela je 2008. godine odlaskom doktora Goronje u ovu ustanovu na edukaciju.

„Univerzitetska klinika u Beču u ovom momentu je nezvanična referentna ustanova za slanje naših pacijenata na transplantaciju srca“, navodi se u saopštenju banjalučkog Kliničkog centra.
Tekst – SRNA
Foto – Facebook – Pomozite Aladinu Basicu – Budite I Vi Dio Njegovog Novog Srca

Comments are closed.