Ždrijebe Sanšajn u Prijedoru tretiraju kao bebu

Srn2015-9-8_1210546_2

Konjički klub “Prijedor” dobio je prvu prinovu kada je kobila Suza oždrijebila zdravo muško ždrijebe, ali je njegov opstanak doveden u pitanje kada mu je šest dana poslije ždrijebljenja majka uginula.

“Od tada ga hranimo mlijekom na flašicu, na svaka tri sata, kao bebu, što on i jeste. Za toga ko ga hrani, ždrijebe koje smo nazvali Sanšajn se veže i ne odvaja se od njega, kao da misli da mu je to mama. Sutradan, ako ga hrani neko drugi, onda njega prati u stopu i izgleda da tako nadoknađuje prazninu koja je nastala majčinom smrću”, kaže Slađana Zvicer, suvlasnik kluba.

Slađana živi u Prijedoru i ima tri kćerke, a konjički klub nalazi se izvan grada, u Gornjim Orlovcima, pored magistralnog puta Prijedor – Banjaluka.

“Prolazimo slične faze sa Sanšajnom kakve smo prolazili sa svojom djecom kad su bile bebe. Evo ovih dana smo od tog hranjenja na svaka dva-tri sata po prvi put došli do toga da prespava noć bez hranjenja odnosno da izdrži od ponoći do šest ujutro”, priča Slađana.

Ona navodi da su veterinari ustanovili da je majka Suza uginula najvjerovatnije od srčanog udara, a riječ je o kobili staroj 16 godina kojoj je ovo bilo prvo ždrijebljenje.

“I ždrijebe je pod veterinarskim nadzorom i bilo je pitanje da li će preživjeti. Mi se trudimo i dajemo sve od sebe da mu obezbijedimo sve što mu je potrebno. Na flašicu ćemo ga hraniti dok ne navrši tri mjeseca, a nakon toga moći će preći na čvrstu hranu”, rekla je Slađana.

Konjički klub “Prijedor” otvoren je juna prošle godine i prvobitno je imao četiri grla obučena u Konjičkom klubu “Padok” iz Banjaluke za rekreativno, sportsko i terapijsko jahanje.

Dva grla su ljetos prodata i ostali su su Suza i Ovar, a nakon Suzinog ždrijebljenja i uginuća, u štalama su ostali Ovar i Sanšajn.

“Ovar je sada ljubomoran na Sanšajna, što je i razumljivo jer ždrijebe je prava atrakcija, ali po uputstvima veterinara dozvoljavamo vrlo ograničen pristup mladunčetu jer su mu potrebni mir i tišina”, rekla je Slađana.

U Konjičkom klubu “Prijedor” organizuju se rođendanska slavlja za djecu gdje slavljenici svoje goste časte jahanjem, tokom ljetne pauze svim posjetiocima dostupno je rekreativno jahanje, a nastavak škole jahanja planira se za oktobar.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.