Željko Aničić, istoričar umjetnosti bez diplome-Prijedorčanin tečno govori deset jezika

Prijedorčanin Željko Aničić (47) tečno govori i savršeno piše desetak svjetskih jezika, nekoliko evropskih, ali i kineski i japanski, koje je naučio tokom 12-godišnjeg boravka u Kini.

Za sebe tvrdi da je najveći poznavalac jezika u Bosni i Hercegovini i da ima urođen dar da jezike govori s takvom preciznošću kao da su mu maternji.

– Tu su, prije svega, kao neka civilizacijska osovina, njemački i francuski jezik koje savršeno govorim, čak bolje nego svoj rođeni. Isto tako, dobro govorim engleski, italijanski, španski, holandski i portugalski jezik.

Po meni, tu je i jezik budućnosti – kineski, koji pričam kao da sam rođen u Pekingu, te japanski i hindi. Događalo mi se da me prodavačica tokom boravka u Kini zabezeknuto pogleda kad progovorim, a vidi da pred njom ne stoji nikakav Kinez – priča Aničić.

On, također, na svim jezicima koje govori i piše. Ipak, ni ta činjenica ovom poliglotu i istoričaru umjetnosti bez diplome nije osigurala radno mjesto. Aničić je nezaposlen i pored poznanstva s članovima brojnih inostranih delegacija, s kojim nerijetko i kontaktira. Rijetki su čak i obični angažmani prevođenja.

– Nezamislivo, ali istinito, ni toga čak nema. No, neću stati s učenjem jezika, jer planiram u Beču doktorirati kineski – otkriva Aničić i dodaje da mu je jedna od velikih želja da nauči i arapski jezik.
Dnevni avaz

Comments are closed.