Žena koja je podigla čak 27 kredita prijavila ga da je maltretira

Nenad Mirković, predsjednik Udruženja prevarenih žiranata iz Prijedora, koje trenutno okuplja oko 350 članova, kaže da je svakodnevno izložen novim prijetnjama koje mu upućuju oni koji su ga prevarili i čije kredite više ne može vraćati, jer mu je porodica bukvalno gladna.
Posljednja prijetnja Mirkoviću stigla je od Prijedorčanke kojoj je, ne znajući da je podigla čak 27 kredita, naivno pristao da bude žirant.
– Osim na sebe, nekoliko kredita digla je i na sina, pa čak i majku koja je u penziji. Taj posljednji kredit je i najviši i iznosi 30.000 maraka. Šta je loše ako od nje tražim svoje pare, oko 35.000 KM, koliko sam dao vraćajući samo njene kredite. A sada mi ona prijeti telefonom i čak me prijavljuje policiji, tvrdeći da je maltretiram. Rekla mi je i da ću vidjeti svog Boga ako je ponovo javno prozovem – kaže ogorčeno Mirković.
Prema njegovim riječima, predsjednik Udruženja prevarenih žiranata na nivou BiH Jovica Cvetković uputio je jučer pismo vlastima u oba entiteta sa zahtjevom da se o slučaju prevarenih žiranata konačno izjasne i revizori.
– Vrijeme je da Agenciju za bankarstvo RS posjeti glavni revizor Boško Čeko – rekao je Mirković.
On najavljuje da će već za mjesec, ako hitno ne reagiraju revizori, prevareni žiranti, a u BiH ih ima oko 300.000, vlastitim tijelima blokirati rad banaka i mikrokreditnih organizacija.

Ko će staviti tačku na agoniju
– Neko mora staviti tačku na našu agoniju i javnosti pojasniti kako su banke i mikrokreditne organizacije pojedincima mogle dati i po 40 kredita pritom varajući žirante koji ih sada moraju vraćati – kaže Mirković.
Dnevni avaz

Comments are closed.