Zimski izviđački kamp na Kozari od 13. do 19. januara naredne godine

Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“, koji bi trebalo da se održi na Kozari od 13. do 19. januara 2013. godine, okupiće po 30 izviđača iz Prijedora i Zenice, najavio je Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.

„Zajedno sa predstavnicima Saveza izviđača opštine Zenica obišli smo lokacije u Nacionalnom parku `Kozara` gdje će se organizovati zimovanje i biće to drugi dio projekta `Jednostavno izviđaštvo` kojeg sa 40.000 američkih dolara finansira ambasada SAD u BiH“, rekao je Badnjević Srni.

Zimski kamp organizovaće se na Mrakovici, a izviđači će biti smješteni u dvama bungalovima u i planinarskom domu društva „Ljubijski rudar“ u blizini spomenika na Kozari i u blizini skijaških staza.

„Na obližnjem izletištu Benkovac, gdje dio objekata koriste prijedorski izviđači, nažalost nemamo uslove za boravak zimi jer se radi o dotrajalim objektima u veoma lošem stanju“, dodao je Badnjević.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“ u avgustu je na Boračkom jezeru organizovan ljetni kamp koji je trajao deset dana i koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

Kamp je vodilo 26 izviđača i planinki iz Prijedora i Zenice. U njegovoj realizaciji kao tehničko osoblje, obezbjeđenje, medicinsko osoblje, kuhari i higijeničari, učestvovalo je još 35 izviđača i planinki, a, izuzev tri profesionalna kuhara, svi su bili volonteri.

Dvije vrijedne titule osvojili su tada prijedorski izviđači: Saša Bašić proglašen je za najboljeg vodnika, a Šejla Ganić za prvu pčelicu kampa.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa u Zenici bio je Savez izviđača opštine Zenica, a na Kozari će to biti Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.
SRNA

Comments are closed.