Zimski turizam na Kozari: Povećati kapacitete skijališta

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin pozvala je Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora da dostavi svoje prijedloge za proširenje ski kapaciteta na ovoj planini.

„U toku je izrada novog prostornog plana za Nacionalni park `Kozara`. Proširenje kapaciteta jeste neophodno, naročito kad je u pitanju ski lift na stazi za odrasle, koji godinama predstavlja `usko grlo`, ali s obzirom da su skijališta na teritoriji zaštićenog područja, bile bi neophodne i posebne analize“, rekla je Radusinova Srni.

Ona je podsjetila da u nacionalnim parkovima nije dozvoljeno uništavanje šuma, osim kada se radi o sanitarnoj sječi.

„Treba da se vidi koji potez bi eventualno obuhvatili novi tereni i šta se tu sada nalazi“, pojasnila je Radusin.

Direktor NP „Kozara“ Dragan Romčević rekao je da je postojeća ski staza za odrasle dovoljna za daleko veći broj skijaša nego što je kapacitet ski lifta.

„Za skijaše na Kozari gužva nikada nije na stazi, nego na ski liftu. Zato `Ljubijski rudar` treba da rješava problem ski lifta jer novom stazom ne bi se riješio problem gužve na ski liftu“, naveo je Romčević.

On je takođe kazao da je u toku izrada prostornog plana za NP „Kozara“ u kojoj mogu učestvovati svi zainteresovani subjekti dajući svoje sugestije i prijedloge i gdje će se potom vidjeti šta se može uklopiti u novi prostorni plan zaštićenog područja.

Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora, koje upravlja skijalištima na Kozari, sačinilo je plan proširenja ski kapaciteta na Kozari prema kojem bi bila uređena nova ski staza dužine 850 metara i izgrađen novi ski lift – takozvano sidro.

Za projekat vrijedan oko 100.000 KM ovo udruženje očekuje podršku i lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske.

Na Kozari su u funkciji ski staza za odrasle duga oko 600 metara i prateći ski lift, takozvani tanjir, ski staza za djecu i prateći ski lift, kao i mehanizacija za proizvodnju vještačkog snijega.

U zimskoj sezoni u prosjeku na Kozari boravi oko 4.000 skijaša.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.