Život Roma na području opštine Prijedor

Prijedorski romiNa području opštine Prijedor živi blizu šest stotina Roma nastanjenih na pet lokacija. Prema riječima predsjednika prijedorskog Udruženja Roma Rame Saleševića, gorući problem ove populacije je nezaposlenost. Podatak da imamo samo jednog našeg člana koji je zaposlen u „Gradskoj čistoći“ govori da nemamo ni jedan procenat zaposlenih ove nacionalne manjine u Prijedoru – kaže Salešević i dodaje da se zbog toga većina radno sposobnih bavi preprodajom tekstila na ulicama Prijedora ili prodajom sekundarnih sirovina. Zbog takvog načina rada bivaju sve češće sankcionisani od nadležnih inspekcija, pa su i kazne neizbježne.

– Evo, vidite kako žive Romi u Prijedoru. Ne daju mi ni ovo prnja na ulici da prodajem – jada se Azemina Merdanović, koja godinama živi u Prijedoru. Muž joj je takođe nezaposlen, kao i dvoje djece, koje treba prehraniti. U sličnoj poziciji je i Višnja Salešević, koja, pored nezaposlenosti, nema riješeno ni stambeno pitanje. Već odavno se nalazi na evidenciji prijedorske Komunalne policije radi plaćanja kazni u vezi sa prodajom tekstila na pojedinim mjestima u gradu.

– Da imam novca, platila bih štand i radila na pijaci, i redovno plaćala svoje obaveze – ističe Višnja, ogorčena što ovako ne može zaraditi ni marku.

Čelni čovjek prijedorskih Roma tvrdi da ga najviše brine podatak što su od 75 nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji prijedorskog Biroa većina mladih od 25 do 30 godina starosti.

Teško žive i najstariji mještani prijedorskog Ciganluka u prijedorskom naselju Urije. Među njima je Atif Salešević, koji je sa suprugom Ajšom stekao šestoro djece.

– Radio sam dvadeset godina u prijedorskoj „Bosnamontaži“, a danas živim veoma teško. Žena mi je bolesna, a djeca mi slabo mogu pomoći. Najgore je što dvije najmlađe kćerke nisu završile ništa od škole – priča Atif i dodaje da ga nagomilani dugovi guše.

Predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru ipak vjeruje u bolje dane. Sa lokalnom zajednicom je ostvaren dobar kontakt i u to ime u ovoj školskoj godini im je odobreno deset hiljada maraka za nabavku udžbenika za romsku djecu.

– Što se tiče obrazovanja, tu smo prezadovoljni i nastojimo da djeca pohađaju nastavu. Zdravstvenu zaštitu smo obezbijedili preko Biroa i Centra za socijalni rad – ističe Salešević i navodi da bi trebalo da se ostvariti bolja saradnja sa ovom ustanovom u Prijedoru.

Gotovo dvadesetak porodica Roma sa Kosova danas živi u Prijedoru. Uspjeli su, navodi Salešević, posredstvom republičke Vlade i opštine Prijedor da riješe stambeno pitanje i smjeste se u novom stambenom objektu u blizini prijedorskog „Žitoprometa“.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.