Zlatna medalja za pancirna vrata

Inovator Vukašin Daljević (54) iz prijedorskog sela Pejići dobio je na posljednjem Međunarodnom sajmu u Seulu, u Južnoj Koreji, zlatnu medalju za svoj izum – pancirna vrata sa protivprovalnom sigurnosnom bravom.

Daljevićeva pancirna vrata, kojima, kako tvrdi, nijedan lopov, pa čak ni onaj koji ima visokosofisticiranu opremu za obijanje trezora, ne može ništa, već su postala prepoznatljiva inovacija u BiH i svijetu.

Svoj izum je nazvao DAWOH jer je, kako je pojasnio, riječ o daljinskom upravljačkom sistemu brave.

Prijedorski inovator, koji je po struci građevinac i pekar, kaže da je njegova vrata nemoguće provaliti, već ih je samo moguće izbiti iz štoka, što, po njegovom mišljenju, ne remeti sistem sigurnosne brave koju je takođe izumio.

„Radio sam na svom izumu duže vrijeme, ali se isplatilo, jer je on kao takav jedinstven u svijetu tehnike i inovatorstva“, kaže Daljević.

Ističe da sigurnost brave koju je konstruisao pojačavaju dodatno i pancirna vrata koja su urađena od specijalne čelične armature, ali i neprobojne i nezapaljive smjese betona i azbesta.

„Takva vrata sa zaštitom su potpuno bezbjedna i nijedan im metak ne može ništa, odnosno neprobojna su“, pojašnjava Daljević.

On po svoju nagradu nije otišao u Seul jer, kako kaže, nema novca za skupa putovanja, već je vijest o „novom zlatu“ u njegovoj bogatoj kolekciji priznanja i nagrada primio u Prijedoru.

Daljević kaže da se u njegovim „pancirnim vratima“, nalazi čip, bez kojih ni on koji je vrata i izmislio, ne može otvoriti sigurnosnu bravu.

Iako je svojim sredstvima napravio i prototip pancirnih vrata i za svoju inovaciju, koja je zaštićena i u Patentnom zavodu BiH, i svoj patent dobijao brojne nagrade, Daljević ne vjeruje da će se neko u BiH, odlučiti da mu izađe u susret, otkupi njegovu inovaciju i da ona dobije primjenu u praksi.

On je nakon saznanja da se za svoj izum dobio zlatnu medalju u Seulu, a prije toga i srebrnu medalju u Šangaju na Sajmu patenata svijeta, pozvao sve one koji smatraju da mogu onesposobiti i provaliti njegov sistem na takmičenje.

„I lopove pozivam na megdan“, u šali kaže Daljević, koji, ističe na kraju da ima još niz izuma koje želi pokazati svijetu.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.