Zlatne ruke Potkozarja: Unikatni eksponati na trgu u Prijedoru

vlcsnap-2015-07-30-21h02m10s9

Olgi Kisil-Kunovac ni kiša nije smetala. Svoje ručne radove donijela je na mali gradski trg, uredila štand i čekala posjetioce. Ona je jedan od izlagača na ovogodišnjim “Zlatnim rukama Potkozarja” u Prijedoru, manifestaciji koja promoviše običaje naroda ovog dijela Srpske.

Priznaje da zarade baš i nema, ali joj to ne smeta. Voli ručne radove i želi da ljudima pokaže šta sve zna da napravi.

“Kad imaš volju, kad imaš neku inspiraciju ništa nije teško da se napravi. Najviše se tu ulaže tvoje srce i duša u svaki rad koji se izradi”, rekla je Olga.

Slično priča i Nada Kesić. Vez i heklu zavoljela je dok je bila dijete pa danas može da se pohvali bogatom kolekcijom.

“Sve što se tiče ručnog rada znam da radim. Volim to, hobi mi je a kao mala sam pokazivala interesovanje za ručni rad”, priča Nada.

Ručne radove predstavili su izlagači iz Banjaluke, Novog Grada, Kozarske Dubice i Prijedora.

“Veliki značaj za našu lokalnu zajednicu pa i šire jer su na jednom mjestu svi oni koji mogu da pokažu šta su uradili svojim rukama, izjavila je Amira Ganić, direktor Turističke organizacije.

“I želim ovim učesnicima da sugrađani i gosti Prijedora obiđu njihove štandove, ponešto kupe i ponesu za uspomenu ali ono što je bitno je očuvanje kulturnog blaga a samim tim i očuvanje naroda na ovim prostorima”, objasnila je Ljiljana Babić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora.

Narodne nošnje, tradicionalni vez i brojne suvenire, posjetioci mogu da pogledaju i kupe i sutra. Zato, ko želi unikatni poklon ili uspomenu na rodni kraj, mali gradski trg u Prijedoru prava je adresa.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.