Zlato otkupljuju u salonima i parkovima

Mnogim Prijedorčanima suočenim sa besparicom ponekad dobro dođe da unovče nešto od svog porodičnog nakita i tako dočekaju kraj mjeseca ili izmire neku svoju obavezu.
Zbog toga je kupovina zlata na crno uzela maha, a čini se da “otkupljivačima” niko i ne pokušava da stane u kraj, pa se na svakom koraku mogu vidjeti plakati o otkupu zlata. Stanari svakodnevno mogu da ispred svojih ulaza nađu mnoštvo letaka sa oglasima o otkupu zlata.
Prijedorskim zlatarima posebno smeta što se toleriše nelegalna prodaja nakita.
– Niko od nadležnih institucija ne obraća pažnju na to da se u stanovima, parkovima, pa i u frizerskim salonima prometuje, na primjer, švercovani zlatni nakit. U najgorem slučaju on bi mogao da potiče iz pljački zlatara kojih je lani bilo u Prijedoru i u više susjednih gradova – navode zlatari, dodajući da prevaranti otkupljuju zlato baz ikakve provjere, pa čak i od maloljetnika i sumnjivih prodavaca.
Oni su naročito nezadovoljni što se od njih, koji su jedini sertifikovani da prometuju zlatom i zlatnim nakitom, zakonskim propisima zahtijeva da prilikom otkupa nakita legitimišu osobu koja ga nudi na prodaju.
– Neshvatljivo nam je da se toleriše nelegalno prometovanje zlatnim nakitom, a kod nas se insistira da legitimišemo one koji su se, pritisnuti nekim problemima i vjerovatno nemajući drugih opcija, nerado odlučili na prodaju dio svog porodičnog blaga – rekao je zlatar i dodao da u zavisnosti od njegove vrijednosti, stari nakit otkupljuju od 30 do 35 maraka po gramu.
– Zlato nam sugrađani najviše nude u drugoj polovini, a naročito pri isteku mjeseca. Većina njih, opterećena nekim problemom, nerado dolazi da proda nešto od nakita za koje ih vežu uspomene, ali su zbog nedostatka novca prisiljeni na to. Najteže nam je kad saznamo da ga prodaju kako bi mogli kupiti lijekove i takvih nije mali broj – kaže vlasnica jedne od prijedorskih zlatara.
Na prodaju se zlatarima nude sve vrste nakita, kupljenog ili dobijenog na poklon prije više decenija, među kojima je najviše prstenja.
– Imali smo slučaj da je jedna gospođa donijela burmu, jer joj je hitno bio potreban novac – rekao je jedan od radnika u zlatari koji nije želio da mu objavimo ime.
Dodao je da se Prijedorčani najčešće odlučuju za prodaju zlata da bi otplatili kredite, ali i zbog besparice.
– Ima mušterija koje dođu, izjadaju se i kažu da će se vratiti po nakit kada prikupe novac, ali se to do sada nikada nije desilo – kaže zlatar iz okoline Prijedora.
Staro za novo
Osim Prijedorčana koji nude nakit na prodaju, zlatari kažu da im dolaze i oni koji iz nekih razloga žele da zamijene svoj stari nakit za novije modele, a u ovom slučaju cijena zlata košta oko 25 maraka po gramu.
Glas Srpske

Comments are closed.