Zoološki vrt u dvorištu

Veliku ljubav prema životinjama pedesetjednogodišnji Slobodan Tomaš iz prijedorskog naselja Gomjenica, koji godinama živi i radi u Švajcarskoj, iskazao je izgradivši mini-zoološki vrt u kojem se nalazi na desetine različitih vrsta životinja. U lijepo uređenom zoološkom vrtu, prilagođenom uslovima za svaku vrstu nalaze se brojni zečevi, fazani, golubovi, guske, patke, prepelice, paunovi, golubovi, rasni psi, patuljaste svinje i rijetke vrste koza. Slobodanova majka, Kosa Topalović, koja u odsustvu sina vodi brigu o životinjama ispričala nam je da je njen sin prije dvije godine odlučio da napravi kućni mini-zoološki vrt.
– Počeo je da kupuje životinju po životinju. Neke primjerke, poput vijetnamskih svinja, paunova i još nekih plaćao je skupo. Ispočetka se tome nisam radovala, ali ubrzo sam se privikla na ovaj svijet i iskreno da vam kažem zavoljela sam ih, posebno zečeve, koji se vole maziti i koji su uvijek razigrani – priča nam Kosa i dodaje da je većima životinja ograđena, izuzev golubova koji slobodno lete, odlaze i dolaze u vrt.
Svaka životinja hrani se hranom koja je određena za njih.
Uglavnom je kupuju, jer nisu u mogućnosti mnogo toga da proizvedu.
– Hranu uglavnom kupujemo. Izdvaja se mnogo novca za to, iako, nikakve koristi nemamo od toga. Čak ni vijetnamske patuljaste svinje ne koljemo jer nam ih je žao.
Svaka životinja živi do svoje smrti. Ne znam šta ćemo ubuduće raditi s njima jer se toga mnogo nakotilo. Njihov broj se povećava, jer se životinje razmnožavaju. Moraćemo ih ili nekome poklanjati ili prodavati – kaže Kosa koju pri ulasku u vrt životinje salijeću jer znaju da će im dati nešto od hrane.
Dvorište Tomaševih često posjećuju komšije Gomjeničani, posebno djeca koja dolaze s roditeljima da gledaju razne vrste životinja.
– Rijetki su dani kada neko ne dođe kod nas da vidi životinje. Djeci su posebno interesantni. Najviše vole koze, koje hrane travom. Na sreću, sve su životinje toliko pitome da ih možeš bez problema maziti, jer se ne boje ljudi.
Sve to posebno pričinjava zadovoljstvo djeci – rekla je Kosa.
Fokus

Comments are closed.