Zorana Gašić vratila penziju ministru Tomiću

Zorana Gašić iz Tukova kod Prijedora svoju prvu penziju u iznosu od 360,89 maraka spakovala je u vrijednosno pismo i poslala na adresu Vlade RS, lično na ruke ministru rada i boračko-invalidske zaštite Bošku Tomiću.

Penzionisana 58-godišnja učiteljica uz novac je priložila i pismo u kojem je istakla da
je zbog visine penzije ponižena, povrijeđena i oštećena, te da je zbog toga odlučila svakog mjeseca penziju slati ministru kako bi popravila njegov lični budžet.

– Napisala sam mu da će on za četiri godine zaraditi koliko ja za 40 u prosvjeti u kojoj sam, s ponosom to ističem, na stotine djece naučila malim i velikim slovima, kao i to da je mojih 15 penzija jednako njegovoj plati – govori Gašić.

Krajem godine, uz čestitku za Novu godinu i Božić, sprema se Tomiću poslati i drugu penziju. Ističe da joj je ministar novac odmah poslao nazad, no da pošiljku od poštara nije htjela uzeti, tako da danas i ne zna gdje je penzija završila.

– Mislila sam da je neće vratiti, ali jeste… Zvali su me iz njegovog kabineta, ne on nego gospođa Branka Šljivar, što me dodatno povrijedilo. Razgovarali smo dvadesetak minuta i nisu me ubijedili da odustanem od svog nauma. Penzije ću slati dok im ne dosadim, jer to je jedini način da skrenem pažnju na ponižene penzionere – kaže Gašić.

Za njen potez, u kojem je podržava porodica, u međuvremenu se pročulo po gradu, pa kaže da je danas zovu mnogi penzioneri, podržavaju je i kažu da bi htjeli učiniti isto, ali da ne mogu jer su im skromne penzije jedini izvor prihoda.

– Posebno me pogodila priča jedne penzionerke koja od 200 maraka mora kupovati skupe lijekove za kćerku koja boluje od karcinoma. Rekla mi je da bi i ona rado svoj novac poslala ministru, ali da to ne može uraditi jer neće imati od čega živjeti – kaže Zorana.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.