Akcija SIPA: Uhapšeno 11 osoba zbog carinskih prevara

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice uhapsili 11 osoba zbog sumnje da su zloupotrijebile službeni položaj i ovlaštenja i učestvovale u carinskim prevarama.
Saopšteno je to iz SIPA, ali nije navedeno o kakvim se konkretno zloupotrebama radi, već stoji samo da se sumnja da su uhapšeni učestvovali u organizovanom kriminalu.
Međutim, prema nezvaničnim informacijama, oni su pohapšeni zbog zloupotreba prilikom carinjenja vozila, a, navodno, među privedenima ima i osoba na rukovodećim pozicijama.
Imena iz SIPA, niti iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija izvedena, nisu saopštena. Međutim, u Banjaluci se nezvanično spominje izvjesni D. Pejić iz Njegoševe ulice, u banjalučkom naselju Petrićevac, čija je kuća, navodno, pretresena. Iz njegove kuće je, nakon nekoliko sati pretresa, iznesena određena dokumentacija, koja bi, kako se spekuliše, mogla poslužiti u daljoj istrazi. Navodno je Pejić danas saslušan, ali nije uhapšen.
Takođe, nezvanično saznajemo da je na području Prijedora pretresen stan Zorana Sredića, navodno zaposlenog na Graničnom prelazu u Gradišci, gdje je, kako se čulo, i uhapšen. Iz njegovog stana su, kako se spekuliše, izuzeti laptop i više mobilnih telefona.
Akcija SIPA je izvedena u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje BiH i MUP-om RS, i prema saopštenju iz SIPA predstavlja nastavak aktivnosti policijskih službenika te agencije, čiji je cilj sprečavanje zloupotreba tokom međunarodnog transporta robe i usluga između BiH i susjednih zemalja.
„Tokom pretrage 12 lokacija koje su koristile uhapšene osobe pronađen je i oduzet dokazni materijal – mobilni aparati, SIM kartice, računari, USB-ovi, te dokumenta“, saopšteno je iz SIPA.
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšene osobe, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biće predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.
Moglo se danas čuti da su uhapšeni ispitani u regionalnoj kancelariji SIPA u Banjaluci, ali tu informaciju niko nije želio zvanično da potvrdi. Željka Kujundžija, portparol SIPA, nije se javljala na naše pozive, kao ni Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
Kako bismo provjerili spekulaciju o navodnom hapšenju radnika Graničnog prelaza Gradiška, pozvali smo Graničnu policiju BiH, ali su nam kazali da sve informacije zatražimo od SIPA i državnog tužilaštva.
„Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH aktivno sudjeluju u akciji koju vodi SIPA, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS. U akciji je privedeno 11 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala, koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom carinske prevare i krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja“, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.
Akcija je, prema Kovačevićevim riječima, pripremana duži vremenski period od strane ovlaštenih službenika UIO BiH i SIPA.
„Zbog uspješnog nastavka akcije, koja još nije završena, u ovom trenutku ne možemo iznositi više detalja“, naglašava Kovačević.
Podsjetimo, SIPA je krajem marta u akciji „Carina“ uhapsila više desetina osoba, među kojima i 22 radnika UIO BiH, i pretresla 60 lokacija s ciljem otkrivanja organizovanih carinskih prevara.
Akcija je sprovedena na području Banjaluke, Gruda, Broda, Šamca, Brčkog, Doboja i Gradiške zbog postojanja sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, a odnose se na carinsku prevaru, pranje novca, tešku krađu i falsifikovanje isprava.
Nezavisne novine

Comments are closed.