Alarmantan broj požara u Prijedoru-Sve više namernih paljevina

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš, kaže da je do jučerašnjeg dana na području prijedorske opštine evidentirano čak 348 požara, te da su oni u porastu u svim kategorijama.

– U odnosu na prošlu celu godinu gde smo imali 361 intervenciju, ove godine je drastično porastao broj požara. Najviše je šumskih požara, a uglavnom se radi o ljudskom faktoru i nepažnji, s tim što su ove godine tome doprinele i enormno visoke temperature vazduha – kaže Miljuš.

On navodi da dosta problema zadaju i nagle i česte pojave vetra, koje dodatno otežavaju situaciju na terenu za vreme požara. U poslednjih petnaestak dana na području Ljubije prema Staroj Rijeci i Briševu su kaže Miljuš bile karakteristične tačkaste paljevine, koje su prepoznatljive kod namernog izazivanja požara.

– Dešavalo se da smo pogasili požar na jednoj lokaciji i već sutradan se pojavi požar na istom mestu dvadesetak metara dalje. Zbog toga smo intenzivirali i saradnju sa policijom, kao i sa „Šumama RS“, odnosno lugarima koji prvi uočavaju paljevine i nama dojavljuju – ističe Miljuš.

U prijedorskoj policiji su takođe potvrdili da imaju kvalitetnu saradnju sa vatrogascima, te da se za počiniocima izazivanja požara intenzivno traga na terenu.

Ove godine prijedorski vatrogasci su ugasili požar na dvadesetak stambenih objekata, a već sada se apeluje na stanovništvo da pripremi dimnjake za predstojeću grejnu sezonu, jer je do sada na njima odrađeno tridesetak intervencija.

U okviru Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor deluje i Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, čiji je komandir Radenko Petrić, a interveništu u slučaju poplava, saobraćajnim nesrećama i vađenju utopljenika.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor raspolaže sa šest velikih i dva manja vozila koja služe za intervencije na neprisutpačnim terenima, a u njoj su zaposlena 32 radnika. Tokom ove godine od požara su stradala dva lica, a izvučena su i dva utopljenika.
Tekst – Blic
Foto – Vatrogasci Prijedor

Comments are closed.