Balabanova ide u zatvor na tri i po godine

Presuda protiv Branke Balaban (54) iz Prijedora kojom je osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora jer izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova četvorogodišnja unuka Anja Gazibarić, potvrđena je u banjalučkom Okružnom sudu i postala pravosnažna.
Ovo je odlučilo vijeće Okružnog suda koje je odbilo žalbe tužilaštva i odbrane. Vijeće je odlučilo da Balabanova ostane u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.
Prvostepenu presudu Branki Balaban poslije priznanja krivice izrekao je sudija Osnovnog suda Spasen Keleman 21. oktobra ove godine.
Prema navodima u presudi, Balabanova je 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik automobilom „folksvagen polo“ udarila Momčila Kuridžu i njegovu unuku Anju i usmrtila ih. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela. U trenutku kada ih je udario automobil, djedu i unuci ostalo je manje od jednog metra da bezbjedno pređu na drugu stranu ulice.
Balabanova je automobilom upravljala brzinom od 67 kilometara na čas iako je dozvoljeno 50 kilometara na čas.
Balabanovoj je poslije izricanja prvostepene presude potvrđen pritvor. Ona je uhapšena 1. septembra ove godine u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Od podizanja optužnice 16. oktobra 2009. bila je u bjekstvu. Nije se pojavila ni na jednom zakazanom ročištu u Osnovnom sudu, zbog čega joj je u junu ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu određen pritvor i raspisana potjernica za njom.
Žalbe
Okružno tužilaštvo je u žalbi na prvostepenu presudu tražilo oštriju kaznu za Branku Balaban. Advokat Simo Tošić istakao je da je izrečena kazna prestroga jer je djelo počinjeno iz nehata. On je u žalbi tražio blaže kažnjavanje.
Vijeće Okružnog suda je odlučilo da su žalbe neosnovane.
Glas Srpske

Comments are closed.