Balabanova najavila da će priznati krivicu

Branka Balaban (54) iz Prijedora, koja je optužena da je izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova unuka četvorogodišnja Anja Gazibarić, najavila je da će da prizna krivicu na suđenju u banjalučkom Osnovnom sudu koje je zakazano za 19. oktobar, saznaje „Glas Srpske“.
U optužnici je navedeno da se teška saobraćajna nesreća za koju je optužena Branka Balaban dogodila 19. marta 2009. godine u banjalučkom naselju Borik.
Balabanova je upravljajući „folksvagenom polo“ na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u banjalučkom naselju Borik udarila Kuridžu i njegovu unuku Anju Gazibarić i usmrtila ih.
Njen advokat Simo Tošić rekao je da je Balabanova odlučila da prizna krivicu na glavnom pretresu jer nisu uspjeli da sa Okružnim tužilaštvom zaključe sporazum o priznanju krivice.
U banjalučkom Osnovnom sudu potvrdili su „Glasu Srpske“ da je sudija Spasen Keleman za 19. oktobar zakazao početak suđenja u predmetu protiv Branke Balaban.
Advokat Tošić je naglasio da je jedan od glavnih razloga što njegova branjenica želi da prizna krivicu nastojanje da skrate sudski postupak.
– Tužilaštvu smo ranije nudili da zaključimo sporazum o priznanju krivice, ali nismo se mogli usaglasiti – izjavio je Tošić.
Poslije podizanja optužnice prošle godine ona se nije javljala u sud na zakazana ročišta o izjašnjenju o krivici, a potom ni na suđenja. Poslije toga za njom je bila raspisana potjernica, a banjalučki Osnovni sud odredio joj je pritvor u junu ove godine.
Balabanova je uhapšena 1. septembra u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Izručena je nedavno i prebačena u Kazneno-popravni zavod Banjaluka na Tunjicama. Simo Tošić je podsjetio da je uhapšena dan prije nego što je trebalo da se pojavi u banjalučkom Osnovnom sudu 2. septembra.
Tragovi
Na mjestu nesreće koju je skrivila Branka Balaban nisu uočeni tragovi kočenja. Četvorogodišnja Anja Gazibarić, koju je udario „folksvagen polo“ za čijim volanom je bila Balabanova, odletjela je na automobil i udarila glavom u vjetrobransko staklo. Njen djed Momčilo Kuridža udaren je u bočnu stranu tijela i odbačen na asfalt. Balabanova je vozila brzinom od 67 kilometara na čas iako je bilo dozvoljeno 50 kilometara na čas.
Glas Srpske

Comments are closed.