Balabanova priznala da je kriva za smrt djeda i unuke

Branka Balaban (54) iz Prijedora, koja je optužena da je u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su u martu 2009. godine poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova četvorogodišnja unuka Anja Gazibarić, priznala je juče krivicu u banjalučkom Osnovnom sudu.
Sudija Spasen Keleman prihvatio je izjavu o priznanju krivice i objavu presude zakazao za petak 21. oktobar.
Okružni tužilac Dijana Kukobat zatražila je da sud prilikom izricanja presude i odmjeravanja kazne uzme u obzir nekoliko otežavajućih okolnosti za optuženu.
– Otežavajuće okolnosti su bjekstvo i neodazivanje sudu, kao i to da je u vrijeme izazivanja saobraćajne nesreće vozila nedozvoljenom brzinom od 67 kilometara na čas ulicom koja je prometna i koju često prelaze pješaci. Otežavajuće je i to što je automobilom udarila pješake na pješačkom prelazu – rekla je Kukobatova.
Ona je dodala da predlaže da se optuženoj produži pritvor poslije izricanja presude i obaveže na plaćanje troškova krivičnog postupka u iznosu od 1.730 maraka.
Balabanova je rekla da joj je žao što se to dogodilo i istakla: „Ne daj bože da se bilo kome desi.“ Rekla je da nije bila u bjekstvu već da se liječila u Srbiji.
– Prije nego što sam uhapšena, krenula sam kod prijatelja u Budimpeštu. Provela sam u pritvoru 23 dana, a u zatvoru na Tunjicama sam od 24. septembra – kazala je Balabanova.
Njen branilac, advokat Simo Tošić, zatražio je da joj sud izrekne minimalnu zakonom predviđenu kaznu za krivično djelo koje joj se stavlja na teret.
– Optužena i ja smo željeli da zaključimo sporazum o priznanju krivice još u oktobru 2009. godine. Tužilaštvo to nije prihvatilo. Balabanova nije osuđivana i molim sud da to cijeni – kazao je Tošić.
Balabanova je uhapšena 1. septembra u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Od podizanja optužnice 16. oktobra 2009. bila je u bjekstvu. Nije se pojavila ni na jednom zakazanom ročištu u Osnovnom sudu, zbog čega joj je u junu ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu određen pritvor i raspisana potjernica.
Prema navodima u optužnici, Balabanova je 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik automobilom „folksvagen polo“ udarila Momčila Kuridžu i njegovu unuku Anju i usmrtila ih. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela. Balabanova je automobilom upravljala brzinom od 67 kilometara na čas iako je dozvoljeno 50 kilometara na čas.
Porodica stradalih
Advokat Vesna Rujević kazala je da porodica stradale Anje Kuridža i njena baka i supruga Momčila Kuridže zbog bola nisu mogli da dođu na suđenje.
– Optužena niti bilo ko od njene porodice nije kontaktirao oštećenu porodicu i to je drugi razlog njihovog ne pojavljivanja u sudu. Porodica traži njeno krivično gonjenje, ali ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev jer će štetu namiriti preko osiguravajuće kuće – rekla je Vesna Rujević.
Glas Srpske

Comments are closed.