Branka Balaban uhapšena u Mađarskoj

Branka Balaban (54) iz Prijedora koja je optužena da je u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su 19. marta 2009. godine poginuli četvorogodišnja Anja Gazibarić i njen djed Momčilo Kuridža (63) uhapšena je u četvrtak u Mađarskoj.
Ovo je u petak u banjalučkom Osnovnom sudu rekao njen branilac advokat Simo Tošić. Poslije toga sudija Spasen Keleman saopštio je da je suđenje odgođeno na neodređeno vrijeme, dok Balabanova ne bude dostupna sudu.
– Sud nije zvanično obaviješten o hapšenju. Balabanovoj je ranije određen jednomjesečni pritvor zbog neodazivanja na suđenja, a neophodnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodne potjernice sud je izdao 13. juna. Suđenje će biti zakazano kada dobijemo obavještenje da je ona uhapšena, izručena i sprovedena u zatvor u Banjaluku – kazao je sudija Keleman.
Prema nezvaničnim informacijama, Balabanova je uhapšena na graničnom prelazu Santovo u Mađarskoj kada je pokušala da pređe u Srbiju.
U Ministarstvu pravde BiH rekli su da o njenom hapšenju nisu obaviješteni, ali su naglasili da će pokrenuti postupak ekstradicije kada dobiju zvanično obavještenje o hapšenju.
Advokat Tošić je objasnio da ga je o hapšenju Branke Balaban obavijestila njena rodbina.
– Prema informacijama koje imam, uhapšena je na granici Mađarske sa Srbijom. Ona je u to vrijeme išla u BiH da danas bude na zakazanom suđenju – kazao je u petak Tošić.
On je napomenuo da će Balabanova kada dođe u sud priznati krivicu, a da je imala namjeru da zaključi sporazum sa Tužilaštvom.
– Pošto sporazum nismo mogli postići, moja branjenica će priznati krivicu na glavnom pretresu – kazao je Tošić.
Balabanova je od podizanja optužnice bila u bjekstvu. Nije se pojavila ni na ročištu o izjašnjavanju o krivici u novembru 2009. godine. Tada je njen branilac advokat Tošić rekao da zbog bolesti nije došla na suđenje.
Nije se pojavila ni početkom septembra prošle godine kada je trebalo da počne suđenje, a advokat Tošić tada je dostavio dokumentaciju da se liječi u Sokocu u Klinici za psihijatriju. Ponovo je zbog bolesti izostala na novom zakazanom suđenju, zbog čega u sudu smatraju da pokušava da izbjegne suđenje pa je protiv nje određen pritvor i raspisana potjernica.
Prema optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, teška saobraćajna nesreća koja je Balabanovoj stavljena na teret dogodila se 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik. Navodi se da je Balabanova, vozeći „folksvagen polo“ iz pravca banjalučkog naselja Česma prema centru grada, udarila djevojčicu Anju Gazibarić i njenog djeda Momčila Kuridžu i na mjestu ih usmrtila. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela.
Balabanovu tužilaštvo tereti da je izazvala saobraćajnu nesreću iz nehata, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.
Brzina
U optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva navedeno je da je Branka Balaban u trenutku saobraćajne nesreće, koju je skrivila, vozila nedozvoljenom brzinom od 67 kilometara na čas. Navodi se da je ograničenje brzine u naseljenom mjestu gdje se dogodila teška saobraćajna nesreća 50 kilometara na čas. Na mjestu nesreće nisu pronađeni tragovi kočenja.
Glas Srpske

Comments are closed.