Branki Balaban tri i po godine zatvora

Branka Balaban (54) iz Prijedora osuđena je u petak u banjalučkom Osnovnom sudu na tri godine i šest mjeseci zatvora jer je 19. marta 2009. godine u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova četvorogodišnja unuka Anja Gazibarić.
Presudu je izrekao sudija Spasen Keleman, nakon što je Balabanova priznala krivicu za ovo djelo. U zatvorsku kaznu biće joj uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru od 23. septembra ove godine. Biće joj uračunata i 23 dana koja je provela u ekstradicionom pritvoru poslije hapšenja u Mađarskoj.
Prema navodima u presudi, Balabanova je 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik automobilom „folksvagen polo“ udarila Momčila Kuridžu i njegovu unuku Anju i usmrtila ih. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela. U trenutku kada ih je udario automobil, djedu i unuci ostalo je manje od jednog metra da bezbjedno pređu na drugu stranu ulice.
Balabanova je automobilom upravljala brzinom od 67 kilometara na čas, iako je dozvoljeno 50 kilometara na čas.
– Sud je kao olakšavajuće okolnosti na strani Balabanove cijenio njeno priznanje i raniju neosuđivanost. Otežavajuće je ponašanje poslije učinjenog krivičnog djela. Znala je da je sud traži, a nije se javila već je otišla u inostranstvo – kazao je sudija Keleman.
Ovom prilikom sudija Keleman je produžio pritvor Balabanovoj do pravosnažnosti presude.
On je kao razlog za produženje pritvora naveo to što se Balabanova ranije nije odazivala na pozive suda. Sud je Balabanovu obavezao i na plaćanje sudskih troškova.
Na izricanju presude nije se pojavio branilac Balabanove, advokat Simo Tošić, kao ni porodica oštećenih.
Ona je uhapšena 1. septembra ove godine u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Od podizanja optužnice 16. oktobra 2009. bila je u bjekstvu. Nije se pojavila ni na jednom zakazanom ročištu u Osnovnom sudu, zbog čega joj je u junu ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu određen pritvor i raspisana potjernica za njom.
Advokat
Zastupnik oštećene porodice advokat Vesna Rujević kazala je da je kazna izrečena Branki Balaban u okviru zakonskih normi, ali da je ne može komentarisati.
– O tome da li je kazna adekvatna ili nije ne mogu da govorim bez konsultacije sa porodicom oštećenih – kazala je advokat Vesna Rujević.
Glas Srpske

Comments are closed.