Bratić haškog osuđenika Duška Tadića u kući pravio bombe

Mještani Kozarca kod Prijedora jučer u šoku i nevjerici zbog policijskog otkrića po kojem je M.T . (16) iz Kozarca kod Prijedora, sin Mladena Tadića i bratić ratnog zločinca i prvog haškog osuđenika Duška Tadića, u svojoj sobi pravio eksploziv, bombe, mačete, noževe..
Minsko-eksplozivna sredstva u sobi šesnaestogodišnjaka, po tvrdnji mještana mirnog i povučenog dječaka koji se u Kozarcu živeći u nekom svom svijetu ni sa kim nije družio izuzela je policija tokom pretresa Tadićeve kuće koji je uslijedio po saznanju da je M.T. u Poljoprivrednu školu donio bombu M- 75 i ručno pravljeni eksploziv.
U priči kojom se uz SJB Prijedor po našim saznanjima pozabavilo i odjeljenje za borbu protiv terorizma MUP-a RS pominje se i da su u dječakovoj sobi pronađene i neke «zanimljive» skice, dva nepoznata tržna centra kao i skica za postavljanje bombe ispod automobila, te planovi za pravljenje eksploziva od umjetnog gnojiva.

Zoran Mandić, načelnik uprave krim policije MUP- RS , kaže za naš list da u ovom momentu ne raspoložu podacima koji ukazuju na to da M.T. ima bilo kakve veze s terorističkim grupama, pojedinicima ili pak određenim kriminalnim grupama.
-Postoji zainteresovanost pomenutog lica da kroz pretraživanja internet stranica prikupi što više saznanja o pravljenju eksplozivnih naprava koje smo pronašli zajedno sa eksplozivnim smjesama koje se doduše mogu naći u slobodnoj prodaji i bez jasne namjere da to upotrijebi – kazao je jučer Mandić ne precizirajući tačno šta je sve policija izuzela iz dječakove sobe i da li su u njoj nađene skice «dostojne jednog teroriste».

A spisak onog što je policija odnijela po riječima dječakove majke Suzane Tadić prilično je dugačak. Kaže da se na njemu nalazi oko 60 stavki, od CD-ova, nekih žica, eksera, plastičnih čaša, dva noža, dvije gas maske, metalna opruga slova l, hemijska olovka … O tom da je njen sin donio ručnu bombu u školu saznala je od dječakove razrednice.
-Bio je u policiji i ne bi ga pustili dok se ne potpišem. Pokazali su mi šta su našli, crnu bombu koja je bila izolirana selotejp trakom. Potom smo otišli kod inspektorice koja mi je savjetovala da angažujem advokata. Kažu mi da su našli skice nekih tržnih cenatara, a to su projekti koje smo prije 20 godina dobili iz Srbije. Moj sin je koliko znam pokušao da napravi bombu od kartona ali to je skinuo s interneta. U garaži su našli i teglu gnojiva koja mi je ostala od prošle godine kada sam radila baštu. I sve to su odnijeli. Sad sama ne znam šta da radim – priča Suzana čiji se suprug Mladen trenutno nalazi u Njemačkoj.
Dodaje da je njen sin povučeno dijete koje interesuju neke sasvim neobične stvari, jer mu je svojevremeno našla «snimak na kojem leti i onaj gdje ga interesuju mađioničarski trikovi».

Tokom neformalnog razgovora s dječakom saznajemo da je bombu koju je pokazivao u školi kupio u jednoj od prijedorskih igraonica i platio je pet maraka. Ispričao nam je da ranije nije imao nikakvih problema u školi i da je bombu samo želio pokazati jednom svom drugaru. Navodno da se pohvali. Na obično pitanje «zbog čega» dječak, kojeg nakon sjednice nastavničkog vijeća, najvjerovatnije očekuje isključenje iz škole samo je slegnuo ramenima.

Suzana Tadić koja u Kozarcu živi s troje djece jučer je kazala da je o svemu obavijestila i supruga Mladena Tadića ne precizirajući kako je tekao taj razgovor.

Nedžad Bešić, predstavnik MZ Kozarac, jučer nam je kazao da su mještani Kozarca uznemireni i s činjenicom da je riječ o maloljetnom djetetu.
-Ovo sve što čujem liči na neki film. Ne treba zaboraviti da njegov otac Mladen pravi probleme ljudima u Kozarcu, ali i svojoj porodici. Svi o tome šute. Ovdje nije krivo dijete, nego njegov otac koji stalno proziva nas povratnike. Sva njegova priča za osnovu ima nacionalno vjersko i uvjeren sam da je dijete, koje inače vrlo rijetko viđam odraslo u vrlo nezdravom ambijentu. Oca treba pozvati na odgovornost a ne dijete kojem očito treba pomoć. Sve ovo stvara ružnu sliku o Kozarcu. A to nije tako. – kaže Bešić i dodaje da je «Mladen svaki put u Njemačkoj kada je neki problem». Bešić naglašava da Kozarčani nikada nisu Mladena Tadića osuđivali zbog tog što je rođeni brat osuđenog ratnog zločinca Duška Tadića.
-Čak smo mu svojevremeno i izlazili u susret. No njegove izjave su kao i njegovo ponašanje, katastrofalni. Šta god se desi po njemu je vjerski i nacionalno.- kaže Bešić.

Bomba koju je dječak donio u školu bila je potpuno ispravna, no dječak tvrdi da je imala osigurač i da je bila obložena gumom. M.T. u neformalnom razgovoru priznaje da je u svojoj sobi imao skice upaljača za ručne bombe i tromblone koje je skinuo s interneta. Negira da je imao skice za postavljanje bombe pod automobil.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.