Broj krađa struje pet puta veći nego lani

DSC_3835

Broj krivičnih djela u vezi sa krađom struje na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u prva tri mjeseca ove godine veći je za pet puta nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

„Pojačana je aktivnost `Elektrodistribucije` na otkrivanju nelegalnog priključivanja i krađe električne tako da je za prva tri mjeseca evidentirano 40, dok je lani u prva tri mjeseca bilo osam takvih krivičnih djela“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, ovo je uticalo i na rast ukupnog broja krivičnih djela, ali je povećan i procenat rasvijteljenosti krivičnih djela koji iznosi 67,i odsto po nepoznatom počiniocu odnosno 81,4 odsto ukupno.

„Prevencija i represija u prethodnom periodu očito su imale željeni efekat tako da je broj povratnika i maloljetnika u činjenju krivičnih djela u padu“, ocijenio je Ivanić.

Za prva tri mjeseca 2016. godine evidentirano je devet krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a u ukupno 13 slučajeva oduzeto 110,33 grama marihuane.

„Imamo kontinuitet aktivnosti u ovoj oblasti otprilike kao u prethodnoj godini odnosno u prosjeku se jednom sedmično izvrši oduzimanje narkotičkih sredstava“, naveo je Ivanić.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 22 krivična djela ili za 22,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nadležnom tužilaštvu proslijeđeno je 13 izvještaja protiv 14 lica.

„I dalje je akcenat i prioritet rada CJB Prijedor sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela u ovoj oblasti. Da razjasnim: tu nije u pitanju pogoršano stanje već je u pitanju pojača otkrivačka djelatnoat policije“, istakao je Ivanić dodavši da su materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist precizno utvrđene kod šest krivičnih djela i iznose 2.326.000 KM ili sedam puta više nego u istom periodu 2015. godine.

Zabilježeno je 156 prekršaja javnog reda i mira što je za 8,7 odsto manje nego u uporednom periodu. Dogodilo se 165 saobraćajnih nezgoda među kojima jedna sa četiri smrtno stradala lica na samom početku godine, dok u protekla tri i po mjeseca saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom nije bilo.

Na području CJB Prijedor u prosjeku se dnevno isključi 6,34 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Autor: SRNA

Comments are closed.