Danas najvjerovatnije izručenje Branke Balaban

Branka Balaban (54) iz Prijedora, koja je optužena da je u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Anja Gazibarić (4) i njen djed Momčilo Kuridža (63), najvjerovatnije će danas biti izručena BiH, saznaje „Glas Srpske“ od izvora bliskog istrazi ovog slučaja.
Balabanova je uhapšena 1. septembra u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Ona je od podizanja optužnice 2009. godine bila u bjekstvu.
Prema navodima u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, Balabanova je 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik automobilom „folksvagen polo“ udarila Kuridžu i njegovu unuku i usmrtila ih. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela. Vozila je brzinom od 67 kilometara na čas, iako je dozvoljeno 50 kilometara na čas.
Ona se nije ni pojavila na ročištu o izjašnjavanju o krivici u novembru 2009. godine, niti početkom septembra prošle godine kada je trebalo da počne suđenje. Njen advokat Simo Tošić dostavio je dokumentaciju da se Balabanova liječi u Sokocu u Klinici za psihijatriju, ali se ona nije pojavila u sudu ni na sljedećim ročištima.
Zbog toga joj je u banjalučkom Osnovnom sudu određen pritvor i raspisana potjernica u junu ove godine. Poslije saznanja o hapšenju Balabanove suđenje, koje je bilo zakazano za 2. septembar u banjalučkom Osnovnom sudu, odgođeno je na neodređeno vrijeme, dok ona ne bude izručena. Njen branilac, advokat Tošić ranije je kazao da će kada dođe u sud priznati krivicu. On je naveo da su pokušali da zaključe sporazum sa Tužilaštvom.
Glas Srpske

Comments are closed.