Djevojčica iz Prijedora nema novi grip

Dvanaestogodišnja djevojčica koja je sa roditeljima doputovala iz Švedske u Prijedor nije zaražena virusom novog gripa kako se prvobitno sumnjalo, pokazali su jučerašnji ljekarski nalazi.

Vesna Plavšić, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Prijedoru za medicinska pitanja, potvrdila je da je zbog sumnje da je oboljela od novog gripa, djevojčica iz Prijedora juče upućena na Infektivnu kliniku u Banjaluku radi detaljnijih pretraga.

„Djevojčica se danas javila ljekaru u Prijedoru zbog povišene temperature preko 38 stepeni i bolova u mišićima. S obzirom na to da je doputovala iz Švedske, zemlje u kojoj su registrovani slučajevi novog gripa, nismo htjeli rizikovati i djevojčicu smo u pratnji roditelja, a nakon pregleda ljekara i epidemiologa, uputili na detaljne testove u Banjaluku. U ovom slučaju je moguće da se radi i o običnom gripu“, kazala je Plavšićeva.

Iz Infektivne klinike u Banjaluci saopšteno je da su rezultati brzog testa pokazali negativan rezultat, te da je najvjerovatnije riječ o običnoj virozi.

Kako saznajemo, članovi porodice djevojčice osjećaju se dobro.

Plavšićeva je istakla da je Dom zdravlja u Prijedoru razradio detaljan akcioni plan za borbu protiv novog gripa, koji će u slučaju eventualne epidemije ovog oboljenja biti primjenjivan u fazama.

Što se tiče lijekova, ovaj Dom zdravlja, kaže Plavšićeva, raspolaže sa svom potrebnom terapijom, kao i u slučajevima običnog gripa, dok se ostala terapija u slučaju novog gripa primjenjuje u bolnicima i klinikama.

Plavšićeva je objasnila da su simptomi novog gripa slični kao i kod sezonskog virusnog zaraznog oboljenja.

„To su visoka temperatura, kašalj, kihanje, bol u mišićima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, proljevima i uz respiratorne smetnje. Prevencija je svakako nužna i mi preporučujemo obaveznu higijenu, često pranje ruku i izbjegavanje gužvi, a pogotovo doticaj sa onima koji kašlju i kišu, ali imaju i druge tegobe vezane za uobičajena virusna kapljična oboljenja „, kazala je Plavšićeva.

Iz entitetskih ministarstava zdravlja juče su saopštili da još nema novih slučajeva oboljelih pacijenata od gripa H1N1.

Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravlja FBiH, rekao je da je u FBiH rađeno nekoliko analiza za osobe za koje se sumnjalo da su zaražene virusom H1N1, ali da su sve analize bile negativne.

„Analize se ne rade na zahtjev građana, ali ljekari prilikom utvrđivanja simptoma gripa procjenjuju da li je potrebno raditi analize koje bi pokazale da li je pacijent zaražen virusom“, kazao je Peršić.

U apotekama u BiH istakli su da nema mjesta panici, te da oni imaju dovoljno zaliha zaštitnih maski, te u zadnje vrijeme, od kada se pojavio grip H1N1, u BiH i nije povećana prodaja maski.

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS, rekla je juče da je zdravstveno stanje dvadesetčetvorogodišnje Banjalučanke koja je zaražena novim gripom stabilno i da se ona osjeća dobro.

Savjet ministara BiH obavezao je Ministarstvo civilnih poslova da prati razvoj situacije u vezi sa pojavom gripa H1N1 i sarađuje kako sa nadležnim organima unutar BiH, tako i sa međunarodnim institucijama koje se time bave.

„Ministarstvo je obavezano i da javnost blagovremeno informiše o razvoju ove situacije, kao i Savjet ministara“, rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Na zahtjev švajcarske kompanije „Roše“, proizvođača lijeka tamiflu, rok trajanja ovog lijeka je u cijelom svijetu produžen za dvije godine, rekao je Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravlja FBiH.

Naime, on je rekao da nakon što su EMEA (Evropska agencija za lijekove) i FDA (Američka agencija za lijekove) dozvolile da bude produžen rok trajanja ovog lijeka, to je odobrila i Agencija za lijekove BiH.

„Ne treba da dolazi do zabune javnosti što je produžen rok trajanja ovog lijeka. To je tražio proizvođač i tako je urađeno u cijelom svijetu“, kazao je Peršić. Lijek tamiflu se koristi za liječenje pacijenata koji su zaraženi virusom H1N1.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.