Dosije: Ubistvo Jerine Bilbije, misterija duga osam godina

Jerina Bilbija iz prijedorskog naselja Tukovi pronađena je mrtva u trošnoj porodičnoj kući 21. marta 2003. godine u Ulici Tode Švrakića broj 102.
Na tijelu pokojnice pronađeni su brojni tragovi fizičkog zlostavljanja, a masnice su otkrivene i na vratu i butinama.
Detaljnije analize i obdukcija utvrdili su da je Jerina, koja je u vrijeme smrti imala 54 godine, preminula nakon izliva krvi u mozak, što je bilo izazvano jakim udarcima u predjelu glave.
DNK vještačenje utvrdilo je da pokojnica nije bila silovana, iako je imala podlive na obje butine.
Motiv ubistva do danas nije utvrđen.
Zločin: Tijelo Jerine Bilbija pronašla je komšinica koja živi u susjednoj kući 21. marta 2003. godine.
Tačno vrijeme smrti nije poznato ni danas, pa su kao odrednice uzeti dan kada je Jerina posljednji put viđena živa, odnosno 17. mart, i dan kada je pronađena mrtva, odnosno četiri dana kasnije.
Ljubiša Cvišić, inspektor za krvne i seksualne delikte u CJB Banjaluka, podsjetio je da je policija obavila detaljan uviđaj i izuzela tragove koji su i ranije, ali bez uspjeha bili poslati na DNK vještačenja.
„Na tijelu žrtve uočene su povrede u predjelu glave, lica, vrata, te butina. Obdukcija je utvrdila da je pokojnica preminula usljed izliva krvi u mozak izazvanog jakim udarcima u glavu. Takođe, vještačenje je utvrdilo i da pokojnica nije bila silovana. Motiv ubistva do danas nije poznat, koristoljublje je isključeno tokom istrage“, ispričao je Cvišić.
Istraga ubistva Jerine Bilbije otkrio je i da je pokojnica živjela u teškim životnim uslovima, da je bila narušenog psihičkog zdravlja, te da se i sama u nekoliko navrata pokušala ubiti.
No, tokom detaljne istrage isključeno je da se Jerina Bilbija ubila, što je utvrdila i obdukcija.
Jerina Bilbija je u trenutku ubistva živjela sama u kući, a ubica je uspio neopaženo ući, jer niko od komšija koji žive u neposrednoj blizini nisu primijetili ništa neobično u kritičnom vremenskom periodu.
Istraga: Policija je nakon ubistva, koje je šokirao mirno naselje Tukovi, privela 24 osobe.
Oni najsumnjiviji, njih 10 odvedeno je na poligraf, no ubica nije pronađen.
Ono što je zanimljivo jeste da je policija u kući pokojnice pronašla veći broj tragova koji bi mogli pripadati ubici i koji će u narednom periodu biti poslati u Beograd.
Na pitanje zašto ti tragovi ranije nisu poslati u Beograd, iz policije su odgovorili da je i ranije bilo pokušaja da izdvoje DNK ubice, ali bez uspjeha.
„Smatramo da će vještačenje u Beogradu biti uspješno“, rekao je Cvišić.
On je dodao da su sumnjivi DNK tragovi pronađeni u kući ubistva tokom istrage bili poslati u Tuzlu, ali da tamošnja institucija nije imala mogućnost da na jasan način, bez svake sumnje, izoluje i utvrdi DNK ubice.
Osim kuće, DNK je, kako je pojasnio Cvišić, izuzet od većeg broja saslušanih tokom ranije istrage, koji su imali status osumnjičenog, pa policija očekuje da će odgovor iz Beograda biti pozitivan.
Komšije: Mještani Tukova, a posebno komšije pokojnice, bili su jednoglasni u stavu da se radi o ženi koja je bila teškog psihičkog stanja.
Zoran Jeremić, čija je pokojna majka pronašla Jerinu u njenoj kući, ispričao je da je Jerina Bilbija živjela sama i nije bila sklona druženju sa ostalima.
„Sjećam se da su joj iz Centra za socijalni rad Prijedor donosili pomoć, ali ih ona nije puštala u kuću. Jedne prilike joj je neko platio i drva, a čovjek koji je dovezao i istovario drva pred Jerininu kuću kasnije ih je morao pokupiti i vratiti, jer ona nije željela ni čuti za njih“, ispričao je Jeremić.
Druge komšije ispričale su da je Jerina u nekoliko navrata pokušala sebi oduzeti život.
Motiv zbog kojeg bi neko ubio psihički bolesnu ženu, koja je živjela od tuđe pomoći, niko od komšija nije mogao ni naslutiti.
No, u Tukovima su godinama nakon Jerininog ubistva kružile priče kako je ona bila žrtva nekog manijaka koji se objesio tokom služenja kazne u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka zbog druga dva ubistva.
„Sve je to jako tužno. Evo, ta kuća u kojoj je ubijena Jerina i danas je zapuštena, jer ne može biti prodata, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji, pored rijeke Sane“, ispričao je komšija koji je želio ostati anoniman.
Molba građanima: Inspektori za krvne delikte CJB Banjaluka, u čijoj nadležnosti se nalazi taj slučaj, zamolili su sve one koji imaju bilo kakve informacije o Jerininom ubistvu da to potpuno anonimno, bez otkrivanja svog identiteta mogu prijaviti na broj krimolovaca 080/020-505, ili na broj policije 122.
DOSSIER
CJB Banjaluka aktivno je počeo raditi na rasvjetljavanju neriješenih ubistava koja datiraju od devedesetih godina prošlog vijeka. U cilju otkrivanja ubica, „Nezavisne novine“ dobile su ekskluzivno pravo da kao prvi štampani medij javnost „podsjete“ o kojim slučajevima se radi.
Molimo sve koji imaju informacije o neriješenim ubistvima o kojima budemo pisali da to anonimno dojave na dežurni broj policije 080/020-505, odnosno 122 ili na mejl adresu mopa@nezavisne.com.
Nezavisne novine

Comments are closed.