Dragoljub Rakić: Sina su mi pretukli policajci

Dragoljub Rakić iz Ljubije kod Prijedora, otac devetnaestogodišnjeg Miloša, koji je u prošli petak operisan u prijedorskoj bolnici, juče je ustvrdio da je njegov sin žrtva brutalnog policijskog premlaćivanja.
Zbog skoro smrtonosnog udarca koji je zadobio mladić je završio u bolnici gdje su mu ljekari odstranili sljezinu i spasli život.
Dragoljub kaže da je njegov sin samo dan prije nego što je primljen u bolnicu priveden u Policijsku stanicu Ljubija jer su ga policajci zatekli u objektu stare i napuštene bolnice sa još dvojicom prijatelja i sa tri šteke cigareta.
„Te šteke je moj sin kupio od jednog prijatelja. Šteke su navodno bile ukradene u jednoj ljubijskoj trgovini. Kada je izašao iz policije, Miloš je kući došao s natečenim okom i krvavim usnama“, priča Dragoljub.
Tada je rekao ocu da su ga najmanje dvojica ljubijskih policajaca tukla pendrecima, strujnim kablom, i to nakon što su ga lisicama vezali za radijator.
„Bio je krvav i imao je jake bolove u stomaku. Cijeli dan je proveo u kući. Prethodno je o svemu obavijestio i svoje prijatelje, a u petak ujutro sam ga odvezao u prijedorsku bolnicu, i to nakon što se srušio u kupatilu“, priča Dragoljub.
Dragoljub ističe da će o svemu obavijestiti predstavnike nadležnih institucija i evropske policije. Smatra da, ako je njegov sin za nešto kriv, to bi, po zakonu, trebalo dokazati, a ne rješavati batinama.
„Te policajce ću tužiti nadležnima jer su mi pretukli dijete. Od povreda je umalo izgubio život. Zahvaljujući prijedorskim ljekarima u bolnici i dežurnim hirurzima koji su se nekoliko sati borili da spasu Miloša, on je na svu sreću danas živ, ali je ostao invalid“, govori Dragoljub.
Pokrenuta je peticija u vezi s navodnom brutalnošću policajaca, a uključili su se i mladi iz Ljubije, prijatelji i komšije Miloša Rakića.
Dejan Rajlić, prijatelj pomenutog mladića, tvrdi da mu se Miloš nakon izlaska iz policije žalio na bolove, ali da nije smatrao da su opasni po život.
„Po zanimanju sam medicinski tehničar i odmah sam znao da je Miloš pretučen. Bio je sav krvav i imao je jake bolove. Smatrao sam da će sve to proći ako odleži i prespava. Govorio mi je da ga je pretukla policija. Ovo je strašno jer niko, pa ni policija, na ovaj način ne smije da uzima pravdu u svoje ruke. Peticiju ću potpisati kako bi se tom divljanju stalo u kraj“, kaže Rajlić .
Željko Kantar, takođe prijatelj pretučenog mladića, smatra da bahatost nekih ljubijskih policajaca treba prijaviti lokalnoj administraciji i policiji u Prijedoru. Iz ljubijske policije juče nisu htjeli komentarisati ovaj slučaj, kao ni u Stanici javne bezbjednosti Prijedor.
Gospa Arsenović, portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kaže da, ukoliko mještani Ljubije i otac mladića imaju prijedbu na rad policije u tom mjestu, slučaj treba da prijave unutrašnjoj kontroli MUP-a RS. To zasad nisu učinili. „Na taj način će u vezi s ovim slučajem biti sprovedena istraga i eventualni disciplinski postupak“, ističe Arsenovićeva.
Prema njenim ranijim izjavama, Miloš Rakić je sa još dvojicom prijatelja priveden u srijedu 24. februara zbog toga što su zatečeni u iznošenju kradenih stvari iz objekta stare bolnice u Ljubiji. Nakon saslušanja i krim-obrade, koja je potrajala nekoliko sati, mladići su pušteni na slobodu. Rakić je osumnjičen za djelo prikrivanja, a takođe je prije desetak dana dobio prekršajnu prijavu kao učesnik jedne od tuča u Ljubiji.
Mladić stabilno
Nakon operacije u prijedorskoj bolnici Miloš Rakić se oporavlja na Odjelu hirurgije. Ljekari su kazali da mu je nakon odstranjenja sljezine, koja je napukla usljed jakog udaraca, zdravstveno stanje stabilno.
„Dok se ne oporavi i ne bude otpušten na kućno liječenje, on nije u stanju da daje bilo kakve izjave za javnost“, kazali su prijedorski hirurzi.
Nezavisne novine

Comments are closed.