Duško Kesar oslobođen optužbi za ratne zločine u Prijedoru

kuca u kojoj je pocinjen zlocinApelacioni sud u Beogradu oslobodio je Duška Kesara optužbi da je počinio ratni zločin nad troje muslimanskih civila u Prijedoru, u BiH, 1994. godine, za šta je prvostepenom presudom bio osuđen na 15 godina zatvora, saopštio je danas Apelacioni sud.

U saopštenju Sud je naveo da na osnovu svih izvedenih dokaza, nema čvrstih i nesumnjivih dokaza da je bivši pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Duško Kesar učestvovao u izvršenju krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

„Samo prisustvo okrivljenog Duška Kesara ispred kuće oštećenih, zajedno sa Draškom Krndijom i Dragom Radakovićem, od momenta bacanja bombi i postavljanja eksploziva, pa čak i za vreme dok su oštećeni lišeni života u kući, ne ukazuje da je okrivljeni od početka do završetka izvršenja krivičnog dela preduzimao radnje izvršenja krivičnog dela ili da je postupao u istoj nameri, odnosno sama za sebe ne može biti dokaz njegove volje da na drugi način učestvuje u lišenju života oštećenih“, odlučio je Apelacioni sud.

Kesar je 1. decembra prošle godine pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru. Njemu je u oktobru 2010. za to delo bila izrečna ista zatvorska kazna, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje.

Optužnicom tužioca za ratne zločine Kesaru je stavljeno na teret da je, zajedno sa pravnosnažno osuđenima Dragom Radakovićem i Draškom Krndijom, učestvovao u ubistvu troje civilnih lica muslimanske nacionalnosti koji nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji, niti su učestvovali u oružanim operacijama.

Prema optužnici, Kesar je sa Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem, u noći između 30. i 31. marta 1994. godine, po dogovoru sa saborcima da „idu da ubiju Muslimane“, prvo bacio bombu i zatim drugu eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića.

Potom su udarcima tupim predmetima i oštrim sečivom ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin. Vrhovni sud Republike Srpske je 2006. godine pravnosnažno okončao postupak protiv Radakovića, Krndije i Kneževića u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

Tekst – Agencije
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.