Eutanazirano 300 ovaca

U okviru akcije sprečavanja širenja bruceloze na području opštine Prijedor na četiri lokacije je eutanazirano 300 ovaca, tri krave, magarac i dva psa.

„Eutanazirane životinje su bile zaražene brucelozom, koja se može prenijeti na ljude“, rekao je juče doktor veterinarskih nauka Mile Skeja.

On je pojasnio da je ta akcija sprovedena zbog toga što je u Prijedoru već duži period prisutan problem bruceloze i što su eutanazirane životinje bile prenosioci te bolesti.

Skeja je pojasnio da su životinje zaražene brucelozom eutanizarane na području prijedorskih sela Brđani, Kozarac, Kamičani i Donji Garevci.

Prema njegovim riječima, zabilježen je i novi slučaj zaraženih životinja u selu Volar, kod Prijedora.

„Za sada nemamo podataka da li su brucelozom zaraženi i ljudi u domaćinstvima u kojima su evidentirane zaražene životinje“, rekao je Skeja.

On je istakao da su stupili u sveobuhvatnu akciju na educiranju žitelja, jer se, kako je rekao, bruzeloza prenosi i elementarnim putem, preko mlijeka i mesa.

„Veoma je važno da se sve krave koje se muzu za javnu potrošnju ispitaju i pregledaju na brucelozu i da im se izda odgovarajući mliječni karton i ušne markice“, rekao je Skeja.

On je upozorio farmere da s obzirom na veliki broj prenosnika zaraze, kao što su insekti, divlje i domaće životinje, obrate pažnju na ponašanje životinja u svojim stadima i da o svakoj bitnijoj promjeni na njima obavijeste veterinare.

„U prijedorskoj Veterinarskoj stanici analiza krvi na brucelozu kod životinja košta 20 KM, a to je i praktično jedina sigurna metoda u borbi protiv bruceloze, koja otklanja mnoge sumnje“, rekao je Skeja.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.