Fuštaru devet godina zatvora

Vijeće Suda BiH u Sarajevu proglasilo je danas Dušana Fuštara (1954.) krivim za djelo zločin protiv čovječnosti i osudilo ga na devet godina zatvora. Presudom je utvrđeno da je Fuštar u periodu ’92. godine bio jedan od trojice vođa smjene straže u logoru “Keraterm“. Utvrđeni su navodi iz izmijenjene optužnice da je Dušan Fuštar učestvovao u progonu stanovništva u okviru kojeg spadaju ubistva, premlaćivanja, šikaniranja te držanje u zatvoru i zatvaranje civila tokom ’92. godine.

Bio je trećeoptuženi u krivičnom predmetu u kome se on, Željko Mejakić, Momčilo Gruban i Duško Knežević terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila do kraja ’92. na području Prijedora tako što su direktno sudjelovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju u logore “Omarska“, “Keraterm“ i “Trnopolje“.

Sudsko vijeće je u ponedjeljak prihvatilo Sporazum o priznanju krivnje između Tužiteljstva i Fuštara, a prethodno, 17. aprila, izdvojilo iz Predmeta “Mejakić i drugi“ krivični predmet protiv Dušana Fuštara.

Prema sporazumu o priznanju krivnje predviđena je kazna od devet godina zatvora. To je prvi sporazum pred Sudom BiH koji je postignut u fazi kad je odbrana bila na kraju svog dokaznog postupka.

Dušan Fuštar se dobrovoljno predao 2002. godine i, prema ovoj izrečenoj presudi od devet godina, mogao bi biti na slobodi za tri godine. U izrečenu kaznu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 31. januara 2002. godine.

Izvor: Dnevni avaz – FENA

Comments are closed.