Godine tugu ne brišu

Posjeta Boracke organizacijePredstavnici Boračke organizacije opštine Prijedor posjetili su u četvrtak porodice poginulih boraca Zorana Karlice i Željka Gnjatovića, koji su prije 16 godina poginuli u napadu ekstremista na grad Prijedor. Toga 30. maja 1992. godine u Prijedoru je poginulo 14, a ranjeno 25 boraca. – Ovo je prilika da posjetimo njihove porodice, čija bol nikada neće nestati – rekao je predsjednik Boračke organizacije u Prijedoru Radovan Rajlić i napomenuo da je taj datum jako važan u istoriji grada. Takođe je istakao da će, u sklopu obilježavanja ovoga datuma Boračka organizacija obići još dva ratna vojna invalida i dva demobilisana borca.

Danica Karlica je 30. maja 1992. godine izgubila sina Zorana, čije ime danas nosi glavni trg u centru grada. Zahvaljujući na ovoj posjeti, sedamdesetšestogodišnja Danica je istakla da se i danas sjeća dana kada je stigla najcrnja vijest.

– Moga sina više nema, ali, vjerujte, živim ponosna – rekla je tiho Danica i kazala da je Boračka organizacija proteklih godina trebalo posebnu brigu da vodi o porodicama, čiji su sinovi poginuli toga jutra u Prijedoru.

Osim što glavni trg u Prijedoru nosi ime majora Zorana Karlice, Boračka organizacija je, po riječima predsjednika regionalne Boračke organizacije Zorana Predojevića ustanovila i godišnju nagradu sa njegovim likom za posebna ostvarenja u radu ove Organizacije.

– Poginuo je od bombe, koju su bacili muslimanski ekstremisti u restoranu „Obala“ u Prijedoru. Tri dana kasnije preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu – rekao je Predojević.

Toga jutra poginuo je i tridsetjednogodišnji Željko Gnjatović koji je vozio hljeb u kamionu. Njegova majka Mara kaže da su iza nje teške godine, pune bola za jedinim sinom.

– Slabo me danas obilaze. Iza Željka su ostala dva sina – rekla je Mara i pozvala njegove ratne drugove da je češće obiđu.

Tog 30. maja 1992. godine, u ranim jutarnjim časovima muslimanske paravojne formacije napale su grad Prijedor iz tri pravca: Tukova, Gomjenice i Čejreka.

– Pod oružjem je bilo oko hiljadu ekstremista. Zahvaljujući borcima 43. prijedorske motorizovane brigade, grad je odbranjen – podsjetio je Predojević.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.