Gorjela četiri stana u boračkoj zgradi

Vatrogasci su jutros oko jedan sat uspjeli da lokalizuju požar koji je zahvatio četiri stana u boračkoj zgradi u naselju Tukovi kod Prijedora.
Požar je izbio u srijedu naveče oko 23 časa u stanu Predraga Momića, u kojem je i pričinjena najveća materijalna šteta.
Prijedorske vatrogasce na intervenciju je pozvao Slavko Jarić, Momićev komšija, koji je primijetio da iz njegovog stana izbija gust dim. Do dolaska vatrogasaca požar se proširio na tri susjedna stana.
Vatrogasci su uspjeli za dva sata lokalizovati požar, a Jarić ističe da nije bilo njihove brze intervencije cijela bi zgrada potpuno izgorjela.
„Niko nas ne bi mogao spasiti jer su boračke zgrade u Tukovima loše izgrađene i djeluju kao da su od kartona. Momiću je bila isključena struja, a on je sam nekoliko puta pokušavao da je priključi. Radio je to nestručno i nelegalno i eto šta je učinio. Sve je za kratko vrijeme bilo u buktinji“, kazao je Slavko Jarić, inače ratni vojni invalid Vojske RS.
Pozvao je Momića kada je primijetio gust dim iz njegovog stana.
„Govorio mi je da je sve pod kontrolom i da će sam ugasiti požar. Sreća što ga nisam poslušao i što sam odmah zvao vatrogasce. Požar u Momićevom stanu izbio je na ventilaciji. Prenio se i na ostale stanove, a u mom stanu je u požaru izgorio dio poda. Da nije bilo vatrogasaca svi bismo izgorjeli, zajedno sa stanovima“, ističe Jarić.
Ostale komšije tvrde da Momić živi neurednim životom.
„On često konzumira alkohol. Više puta smo ga upozoravali da ne priključuje sam struju u stanu, jer će se sve zbog toga zapaliti. Nikad nas nije poslušao, a ovaj put je moglo doći do prave katastrofe“, priča Cvijeta Jarić.
Momićev stan u zgradi u kojoj ima osam stambenih objekata nalazi se na prvom spratu. Čim su primijetili vatru stanari zgrade su izašli iz stanova.
Stanari te zgrade još su i juče zvali vatrogasce jer su ponovo vidjeli kako izbija dim iz Momićevog stana, ali ovaj put nisu morali intervenisati.
U prijedorskoj Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici tvrde da je požar izbio na ventilaciji u Momićevom stanu i to od elektrokablova koji su se zbog opterećenja u požaru bukvalno istopili.
Materijalna šteta koja je prouzrokovana požarima u boračkoj zgradi biće naknadno utvrđena.
Stanare je danas obišla delegacija prijedorske Boračke organizacije.
„Štete koje su u požaru pretrpjeli stanari su znatne i o svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, kao i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS. Očekujemo pomoć prilikom saniranja štete“, rekao je Zoran Predojević, predstavnik prijedorske Boračke organizacije.
Stanari tih zgrada mjesecima protestuju jer tvrde da boračke zgrade u Tukovima nisu dobro napravljene i da im i bez požara prijeti opasnost od urušavanja loše napravljenih konstrukcija, izolacija i elektroinstalacija.
Nezavisne novine

Comments are closed.