Istraga o čedomorstvu u Hambarinama: Ostavljeno novorođenče nije imalo šanse da preživi

Prijedorska policija nastavlja istragu o ubistvu muškog novorođenčeta koje je majka Radenka Džananović (37), nastanjena u mjestu Hambarine, nakon porođaja stavila u ceker i odnijela u šipražje u blizini kuće, gdje ga je zatrpala granjem i lišćem.

Nije ugušen
Željko Karan, specijalista sudske medicine, koji je uradio obdukciju mrtve bebe, kazao je u izjavi za „Avaz“ da dijete nije ni zadavljeno ni ugušeno, već da je riječ o pasivnom čedomorstvu.

– Dijete je u momentu poroda bilo zapušteno, golo, nemoćno i slabo. Pupčanik mu nije bio podvezan, ni presječen. Šanse da preživi bile su minimalne, jer djetetu nakon porođaja nije ukazana adekvatna njega i pomoć – kazao je Karan te dodao da sve ostalo vezano za ovaj slučaj potpada pod pravna, a ne medicinska pitanja.

Policija će Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, kako saznajemo, protiv 37-godišnjakinje podnijeti izvještaj zbog krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju.

Džananović je, pak, prekjuče otpuštena s Odjela ginekologije prijedorske bolnice u koju je u četvrtak u večernjim satima primljena u kritičnom stanju zbog obilnog postporođajnog krvarenja. Osjeća se dobro, a najvjerovatnije će biti psihijatrijski vještačena.

Socijalni slučaj
U nizu pitanja koje rasvjetljava policija je i ono je li Radenka, inače majka sedmero djece uzrasta od dvije do 18 godina, skrivala trudnoću jer niko od njenih ukućana, pa čak ni suprug Dževad (46), nije primijetio da je trudna.

Džananovići, kako smo saznali od mještana, žive veoma teško i niko od njih nije zaposlen.

Dževad povremeno radi za nadnicu, ali to što zaradi odmah i popije.

Ovoj porodici pokušali su pomoći i u mjesnoj zajednici. Prošle godine osigurali su im šporet i manju količine hrane, a ove godine pokušavaju im dovršiti kuću.

– Čuo sam da se i često svađaju uglavnom zbog Dževadovog opijanja jer on, kada dođe nešto da radi, traži i čašicu više. Nisam čuo da maltretira djecu koja su, koliko znam, pametna i redom dobri učenici – rekao nam je jedan od komšija Džananovića, ne želeći da mu otkrivamo identitet.

U romsku mahalu u Hambarine porodica Džananović doselila se prije 12 godina navodno iz Bosanskog Petrovca.

Nije medicinski tehničar
Na Odjelu ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Prijedoru zaposleno medicinsko osoblje je sa smijehom komentiralo tvrdnju Radenkinog supruga da je ona po struci medicinski tehničar. Oni su opovrgli ovu informaciju. Još zanimljiviji su bili mještani Hambarina, od kojih je jedan Dževadove tvrdnje kratko prokomentirao: „Ako je ona medicinski tehničar, onda sam ja doktor fizike!“.

Prijavila napad
Susret s policijom Radenka Džananović imala je i u avgustu ove godine kada je već nekoliko mjeseci bila trudna. Policiji je tada prijavila izvjesnog M.H. koji je, kako je tada izjavila, njenu 12-godišnju kćerku tokom vožnje kući „milovao po genitalijama, hvatao za zadnjicu i pokušao da je poljubi“. O svemu je obaviješteno i nadležno tužilaštvo, a djelo je okvalificirano kao zadovoljavanje spolnih strasti pred drugima.

Dnevni avaz

Comments are closed.