Izručenje Balabanove BiH najkasnije do 12. oktobra

Branka Balaban (54) iz Prijedora, koja je optužena da je u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su 19. marta 2009. godine poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova unuka četvorogodišnja Anja Gazibarić, biće izručena BiH iz Mađarske u sljedećih 40 dana, a najkasnije do 12. oktobra.
Ovo je juče „Glasu Srpske“ saopšteno iz Ministarstva javne uprave i pravde Mađarske.
U saopštenju Odsjeka za međunarodni kriminal ovog ministarstva se navodi da će proceduru i tačan datum izručenja dogovoriti kancelarije Interpola u Sarajevu i Budimpešti.
Balabanova je na osnovu potjernice banjalučkog Osnovnog suda uhapšena u Mađarskoj 1. septembra na graničnom prelazu Santovo u Mađarskoj, kada je pokušala da pređe u Srbiju.
Ona je dobrovoljno pristala da bude izručena BiH, tako da će proces ići po pojednostavljenoj proceduri.
Njoj je poslije hapšenja određen ekstradicioni pritvor, a Ministarstvo pravde Mađarske donijelo je odluku da može da bude izručena.
Balabanovoj je ranije u banjalučkom Osnovnom sudu određen jednomjesečni pritvor zbog neodazivanja na suđenja. Neophodnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodne potjernice sud je izdao 13. juna ove godine.
Poslije saznanja o hapšenju Balabanove, suđenje koje je bilo zakazano za 2. septembar u banjalučkom Osnovnom sudu odgođeno je na neodređeno vrijeme, dok ona ne bude izručena.
Njen branilac, advokat Simo Tošić ranije je kazao da će Balabanova kada dođe u sud priznati krivicu, a da je imala namjeru da zaključi sporazum sa Tužilaštvom.
Prema navodima u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, teška saobraćajna nesreća koja je Balabanovoj stavljena na teret dogodila se 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik.
Navodi se da je Balabanova, vozeći „folksvagen polo“ iz pravca banjalučkog naselja Česma prema centru grada, udarila djevojčicu Anju Gazibarić i njenog djeda Momčila Kuridžu i na mjestu ih usmrtila. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo. Njen djed je udaren u bočnu stranu tijela. Balabanovu tužilaštvo tereti da je izazvala saobraćajnu nesreću iz nehata i da se nije pridržavala saobraćajnih propisa.
U optužnici je navedeno da je Branka Balaban u trenutku saobraćajne nesreće koju je skrivila, vozila nedozvoljenom brzinom od 67 kilometara na čas. Navodi se da je ograničenje brzine u naseljenom mjestu, gdje se dogodila teška saobraćajna nesreća, 50 kilometara na čas. Na mjestu nesreće nisu pronađeni tragovi kočenja.
Bjekstvo
Branka Balaban je od podizanja optužnice 2009. godine bila u bjekstvu. Nije se pojavila ni na ročištu o izjašnjavanju o krivici u novembru 2009. godine.
Tada je njen branilac advokat Simo Tošić rekao da nije došla na suđenje zbog bolesti. Balabanova se nije pojavila ni početkom septembra prošle godine, kada je trebalo da počne suđenje, a advokat Tošić tada je dostavio dokumentaciju da se liječi u Sokocu u Klinici za psihijatriju. Ponovo je zbog bolesti izostala na novom zakazanom suđenju, zbog čega u sudu smatraju da pokušava da izbjegne suđenje, pa je protiv nje određen pritvor i raspisana međunarodna potjernica.
Glas Srpske

Comments are closed.