Kamenovane četiri povratničke kuće

Mještani Bišćana, povratničkog naselja kod Prijedora, ogorčeni su posljednjim incidentom u kojem su nepoznati vandali u zaseoku Hegići, u noći s 10. na 11. mart kamenovali četiri kuće čiji vlasnici Razim, Adnan, Samka i Namka Hegić, trenutno borave u inozemstvu.

Saima Hegić kazala nam je da je prekjučer primijetila da su razbijena prozorska stakla i balkonska vrata kada je incident prijavljen policiji iz obližnje Ljubije.

– To su četiri kuće, jedna do druge… Bila sam zaprepaštena kada sam vidjela polupana stakla na kućama koje obilazim i čuvam. U sobama smo našli i kamenje kojim su prozori razbijeni, mada iz kuća ništa nije odneseno – kaže Saima i dodaje da je razgovarala s Namkom Hegić, koja živi u Njemačkoj i koja svaku zarađenu paru ulaže u kuću u Bišćanima jer se jednog dana želi vratiti.

U Stanici javne bezbjednosti Prijedor saznajemo da je policija izvršila uviđaj i da je toku opsežna istraga na rasvjetljavanju incidenta. Mirsad Duratović, mještanin Bišćana i poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS, o ovom incidentu jučer je razgovarao s nadležnima u SJB.

– Od policije očekujem da pronađe počinioce, jer se svake godine pred sezonu godišnjih odmora ponavljaju slične stvari, a nerijetko su nove i prazne kuće na meti lopova. Prošle godine tako je opljačkana kuća čiji vlasnik živi u Sloveniji, a pretprošle su lopovi iz kuće čiji je vlasnik u Austriji odnijeli doslovno sve, od radijatora do sobnih vrata – kazao je Duratović.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.