Korićanske stijene: Saslušanje više od 50 svjedoka

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH, Odbrane optuženih za zločin na Korićanskim stijenama najavile su saslušanje velikog broja svjedoka, među kojima i bivše pripadnike policije iz Prijedora koji su priznali krivicu za učešće u ubistvu civila na toj lokaciji.

Odbrane petorice optuženih za zločin počinjen 21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama kazale su da će tokom dokaznog postupka saslušati više od 50 svjedoka, a među kojima Gordana Ðurića, Damira Ivankovića i Darka Mrđu.

“Ðurić je u ovom predmetu bio svjedok Tužilaštva i svaki branitelj je imao mogućnosti da ga ispita. Međutim, ukoliko ovog svjedoka Odbrane neće ispitati na iste okolnosti na koje ih je ispitivala tužiteljica, onda će Ðurić kao svjedok Odbranâ biti prihvaćen”, kazala je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Jasenković je dodala da Sud nema protiv ni da se kao svjedok pojavi Darko Mrđa ukoliko on sam to prihvati. Mrđa će, u tom slučaju, iskaz dati putem videolinka.

Gordan Ðurić i Damir Ivanković, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, priznali su krivicu za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Korićanskim stijenama, nakon čega su pred Sudom BiH osuđeni na osam i 14 godina zatvora.

Krivicu je priznao i Darko Mrđa, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora, nakon čega je upućen na izdržavanje kazne u Španiji.

Tužilaštvo BiH za učestvovanje u zločinu na Korićanskim stijenama počinjenom 21. avgusta 1992. godine tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu.

U optužnici stoji da su Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja u tom periodu bili pripadnici SJB-a Prijedor, a Topola pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Državno tužilaštvo smatra da su optuženi učestvovali u sprovođenju konvoja civila koji se tog dana kretao iz Prijedora prema Travniku, te iz kojeg je izdvojena grupa od preko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

Korićanske stijene
Kako se navodi u optužnici, pripadnici SJB-a Prijedor i TO-a su pucali iz automatskog oružja i pištolja u prethodno postrojene muškarce, čija su tijela nakon toga padala u provaliju, da bi potom s vrha litice na njih bacali bombe.

Odbrane su kazale da će ispitati i nekoliko zajedničkih svjedoka – bivših pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor, a koje Tužilaštvo BiH nije saslušalo kao svoje svjedoke.

Prva dva svjedoka Odbrane prvooptuženog Zečevića iskaz će dati 10. marta 2011. godine.
Izvor: BIRN

Comments are closed.