Korićanske stijene: Bez saznanja o Jankoviću

U nastavku obnovljenog suđenja za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, Damir Ivanković je kazao da optuženog Dušana Jankovića nije vidio na mjestu ubistva preko 150 muškaraca.

Ivanković – kojeg je Sud BiH, nakon što je priznao učešće u zločinu počinjenom na Korićanskim stijenama, osudio na 14 godina zatvora – naveo je da je Jankovića 21. augusta 1992. godine vidio prije polaska konvoja kojim je nesrpsko stanovništvo prebačeno iz Prijedora u Travnik.

On je dodao da Jankovića nije vidio u Kneževu, niti na mjestu gdje je preko 150 muškaraca izdvojeno iz konvoja, kao ni na mjestu strijeljanja muškaraca.

“Gdje sam se ja nalazio, nisam ga vidio na mjestu zločina”, kazao je Ivanković.

Za ubistva preko 150 muškaraca na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić počinjena 21. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH, uz Jankovića, tereti Zorana Babića, Milorada Škrbića i Željka Stojnića, nekadašnje pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Prvostepenom presudom Janković je osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora, Babić i Škrbić na po 22 godine dugotrajnog zatvora, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Na ovom suđenju svjedočio je i Mirko Vujanović, bivši pripadnik Stanice policije “Prijedor 1”, koji je kazao da mu je rečeno da se za sve zadatke koje treba da obavlja obraća Dušanu Jankoviću.

Vujanović je dodao da je Jankovića oslovljavao sa “šefe”.

“Sjećam se da je formiran neki interventni vod. Kružile su priče da je tim vodom isključivo komandovao Simo Drljača”, naveo je Vujanović.

Simo Drljača, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, poginuo je prilikom pokušaja hapšenja 1997. godine.

Svjedok Vujanović je dodao da ne vjeruje da je Janković mogao učestvovati u pratnji konvoja, ali je na pitanje Optužbe da li je siguran da je Janković bio u pratnji odgovorio da ne zna.

“Ja nisam bio u poziciji da to znam”, kazao je Vujanović.
BIRN

Comments are closed.