Korićanske stijene: Uhodana ekipa

sud bih 2U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, tužiteljica Slavica Terzić je navela da je više nego ikad uvjerena da su Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić počinili zločin opisan u optužnici.

Pozivajući se na iskaze onih koji su preživjeli zločin počinjen 21. augusta 1992. godine, kada je iz konvoja koji je išao iz Prijedora prema Travniku izvedeno i strijeljano oko 200 muškaraca, tužiteljica je rekla da niko od njih nije spomenuo naređenje: “Pucaj!”

“Ovo potvrđuje da su bili uhodana ekipa. (…) Za sve optužene imamo tri i više svjedoka koji su ih vidjeli na mjestu razdvajanja ili i na razdvajanju i na licu mjesta”, kazala je ona.

Prema optužnici, oko 200 muškaraca je izdvojeno iz konvoja, te su sprovedeni na Korićanske stijene, te uz liticu strijeljani.

Svjedok Milan Komljenović, na čiji iskaz se pozvala tužiteljica, bio je dan poslije, 22. augusta, na mjestu zločina, gdje je vidio gomilu ljudi koji su visili po stijenama i na granama.

Tužiteljica je navela da tvrdnje iznosi isključivo na čvrstim dokazima, te je govorila o Babićevoj, Škrbićevoj i Jankovićevoj ulozi tokom pratnje konvoja.

“Damir Ivanković vidio je Babića i da puca u postrojene civile”, navela je Terzić, te dodala da je isto rekao i za Škrbića.

Ivankovića je nakon priznanja krivice Sud BiH osudio na 14 godina zatvora.

Prema optužnici, Babić, Škrbić i Stojnić bili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije, a Janković komandir stanice.

Nepravomoćnom presudom, Janković je osuđen na 27, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina zatvora. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje ponovnog suđenja.

Govoreći o Jankovićevoj ulozi, tužiteljica se, između ostalog, pozvala na svjedočenje Vitomira Lakića. Prema njenim riječima, ovaj svjedok je Jankovića vidio u prijedorskom naselju Tukovi, odakle je dio konvoja krenuo prema Travniku, kao i na mjestu razdvajanja na planini Vlašić.

BIRN

Comments are closed.