Kredit preduzetnice iz Prijedora za stranku Janeza Janše izazvao političku buru u Sloveniji

Goran Mehkek / CROPIX

Kredit od 450.000 eura koji je preduzetnica iz BiH odobrila Slovenskoj demokratskoj stranci u utorak je podigao buru u slovenskim političkim krugovima, s obzirom na to da se stranke intenzivno pripremaju za parlamentarne izbore sredinom godine.

Prema faksimilu ugovora koji je prvo objavio mariborski list Večer D.Đ. (32) iz Prijedora će Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšega premijera Janeza Janše u tri jednake rate isplatiti ukupno 450.000 eura, po kamatnoj stopi od samo dva posto, a kamate će naplatiti nakon što stranka koju vodi Janez Janša u cijelosti isplati glavnicu kredita. Prva rata kredita navodno je već uplaćena na račun stranke u Sberbanci Slovenija, tvrde mediji.

List Večer navodi da je neuobičajeno da se slovenske političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim su se medijima pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Iz stranke su prvo odgovorili da je sve po propisima jer su ugovor provjerili advokati, a prijavljen je i nadležnoj državnoj agenciji, te da se možda radi o pokušaju da se umjetno stvorenom aferom „zasjeni“ vanredna sjednica parlamenta na kojoj je istog dana ta stranka inicirala pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Mire Cerara zbog njegovog „neustavnog“ djelovanja u migrantskoj krizi.

Popodne je na optužbe reagovao i Janša protiv kojeg je prije koju godinu bilo pokrenuto više službenih istraga oko porijekla imovine, što se vuče još iz vremena afere Patria i ilegalnog trgovanja oružjem, što je slovenski lider opozicije u više navrata zanijekao.

Janša je na konferenciji za novinare u parlamentu potvrdio da su ugovor i transakcija o kreditu od 450.000 eura bili objavljeni, te da su iznos zajma po savjetu pravnika „razbili“ na tri dijela, isplativa u tri godine, kako bi zadovoljili zahtjeve zakona o finansiranju političkih stranaka. Ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije, kredit će vratiti i platiti predviđenu kaznu, kazao je Janša.

Izvor: HINA – Jutarnji.hr

Comments are closed.