Krivičnim djelima oštetio budžet Republike Srpske i udruženje građana iz Prijedora za oko 9.120 KM

Policija

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor su 07.03.2016. godine, Okružnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima „Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“, „Lažna poreska isprava“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ protiv lica V.L. (1956) iz Prijedora.

Naime, lice se sumnjiči da je u periodu od 2010. do 2014. godine kao odgovorno lice jednog udrženja građana u Prijedoru, iz blagajne u gotovini vršio isplate novčanih sredstava koji po poreskom zakonodavstvu Republike Srpske podliježu oporezivanju. Osumnjičeni prilikom isplata nije vršio obračun ni uplatu poreza, niti je knjigovođi udrženja dostavljao na knjiženje blagajničke dnevnike, kako bi isti proknjižio poslovne promjene nastale preko blagajne, i kako bi izvršio obračun poreza na navedene isplate. Kako je osumnjičeni knjigovođi dostavljao na knjiženje samo promjene koje su nastale na žiro-računu udruženja, isti je na osnovu tih računa sačinjavao završne bilanse sa neistinitim sadržajem. Prijavljeni je na taj način, neizdavanjem isprava čije se izdavanje po poreskom zakonodavstvu u RS traži, svojim potpisom i pečatom ovjeravao bilanse sa neistinitom sadržinom, i dalje ih upotrebljavao kao istinite. Na taj način osumnjičeni je budžet RS oštetio za oko 8.570,00 KM.

Dalje, isti se sumnjiči da je tokom jula 2009. godine udruženje građana oštetio na način da je kao ovlašćeno lice za raspolaganje novčanim sredstvima sa bankovnog računa udruženja, svojim potpisom i pečatom ovjerio nalog za prenos sredstava namjenjen za kupovinu klima urađaja za potrebe kancelarije udruženja, a koja nikada nije montirana u kancelarije istog, već na drugu lokaciju. Na ovaj način je osumnjičeni udruženje oštetio za oko 550 KM, a istovremeno za drugog ostvario protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Autor: MUP RS

Comments are closed.