Lažno popunjenom uplatnicom kupio radnu mašinu vrijednu 24.000 KM

Policija

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor, su Okružnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima „Falsifikovanje isprave“ i „Prevara “ protiv lica B.H.(1978) iz Sarajeva.

Naime, osumnjičeni je u decembru 2015. godine, u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu imovinsku korist, oštećenom M.D. predstavio se kao kupac radne mašine i kao ovlašteno lice privatne firme iz Sarajeva.

B.H. je na ime kupovine radne mašine, a kao dokaz da je izvršio plaćanje istog, oštećenom licu predao uplatnicu na iznos od 24.000 KM sa prijemnim pečatom banke, sa naznakom primljeno, a koja je bila ovjerena pečatom navedene privatne firme i njegovim potpisom kao odgovornog lica te firme.

Osumnjičeni nije bio ovlašteno lice za raspolaganje novčanim sredstvima firme, niti je predmetna uplatnica bila ispravno popunjena, a na žiro računu firme nije bilo dovoljno sredstava za prenos, zbog čega plaćanje nije ni izvršeno.

Na navedeni način osumnjičeni je oštećenog doveo u zabludu da će uplata biti izvršena na njegov račun, te mu je oštećeni predao radnu mašinu.

Osumnjičeni je na ovaj način oštećenog oštetio za 24.000 KM, a istovremeno je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Autor: MUP RS

Comments are closed.