Ljubija-Požar u zgradi podmetnut, stanari prepušteni sami sebi

Policija i protivpožarni inspektor utvrdili su da je požar u stambenoj zgradi vlasništvo Rudnika željezne rude Ljubija u Ljubiji, kod Prijedora, koji je izbio u ponedjeljak, namjerno izazvan.
U saopštenju CJB Banjaluka navodi se da je nepoznati izvršilac zapalio stari trosjed koji se nalazio u potkrovlju zgrade, nakon čega je došlo do širenja požara na drvenu konstrukciju i krov na objektu.
„U požaru je izgorio krov zgrade površine oko 30 metara kvadratnih, a uništeni su i dijelovi plafona dva stana na drugom spratu objekta. Piroman koji je izazvao požar i za kojim policija intenzivno traga namjernim paljenjem trosjeda počinio je krivično djelo paljevine“, stoji u saopštenju CJB Banjaluka, uz konstataciju da će materijalna šteta biti naknadno utvrđena.
Osam porodica kojima je požar uništio dio krova i potkrovlje oronule stambene zgrade u kojoj žive i danas pokušavaju da same saniraju štetu.
Mada su prijedorski vatrogasci brzo intervenisali, u požaru su oštećena i dva stana u kojima žive izbjegličke porodice sa djecom.
Stanari koji su odlučili da se vrate u svoje poluizgorjele domove strahuju da će tako biti i u narednim danima.
Bogdanka Tevanić, koja je i pozvala vatrogasce, kaže da stanari pokušavaju da sami saniraju ogromnu štetu.
„Zgrada je sama od sebe oronula i teško da ćemo sami moći da pokrpimo izgorjeli krov i uništeno potkrovlje. Niko o nama ne brine, a mahom su porodice koje su ovdje smještene siromašne i nezaposlene“, kaže Tevanićeva.
Kaže da su danas(utorak), nakon objavljivanja priče o požaru u „Nezavisnim novinama“, u Ljubiju došli predstavnici vlasnika zgrade.
„Fotografisali su objekat, ali nam nisu rekli ko će nam pomoći da saniramo štetu. Dva stana na drugom spratu su potpuno uništena, a tu žive porodice sa djecom. Ovdje ni najhrabriji više ne mogu stanovati“, kazala je Tevanićeva, koja se u stanu, koji joj je dodijeljen za alternativni smještaj, sa tri kćerke i nezaposlenim suprugom bori sa neimaštinom.
Božo Grbić, direktor Rudnika željezne rude Ljubija, kaže da rudnik nema obavezu da sanira objekat.
„Tu žive ljudi koji spadaju u kategorije izbjeglih i raseljenih lica, ali i neki domicilni stanari. Oni godinama ne plaćaju kiriju, niti održavaju zgradu koja bi uz adekvatnu rekonstrukciju mogla da služi za stanovanje. Ovaj požar neko je namjerno podmetnuo i policija slučaj mora da istraži. Mi ćemo o svemu obavijestiti Fond za stanovanje. Nemamo novca za sanaciju i naš jedini cilj je da okončamo proces privatizacije kako bi stvarni vlasnici stanova RŽR Ljubija dobili u posjed svoju imovinu“, kazao je Grbić.
U prijedorskom Odsjeku Ministarstva za izbjeglice kažu da su vijest o požaru dobili od novinara.
Kažu da u staroj ljubijskoj zgradi, koja je izgrađena prije gotovo 100 godina, živi i nekoliko izbjegličkih porodica koje imaju pravo na alternativni smještaj. Predstavnici Odsjeka će takođe otići na teren kako bi vidjeli u kakvom stanju je zgrada i može li se u njoj stanovati.
Stanari kojima je požar nanio ogromnu štetu kažu da nemaju mnogo vremena za čekanje. Pojašnjavaju da su svojim sredstvima nabavili vrata i zaključali izgorjelo potkrovlje, ali strahuju i od najgoreg – potpunog urušavanja krova na oronulom objektu. Nadaju se da neće ostati zaboravljeni, te da će im neko, dok zgrada ne bude sanirana, pronaći adekvatniji smještaj.
Nezavisne novine

Comments are closed.