Lopovi isjekli i odnijeli stotinu metara pruge

Dragan Milojica, zamjenik komandira za kriminalitet PS Prijedor jedan, potvrdio je jučer da je policija tokom potrage za lopovima koji su ukrali stotinu metara željeznih šina s pruge u industrijskoj zoni „Celpak“ u Prijedoru privela trojicu osumnjičenih Z. Š., S. Š. i S. B., mještane prijedorskog izbjegličkog naselja Vrbice.

Nema čuvara
– Klupko se počeo odmotavati 11. januara, kada smo, u popodnevnim satima, primili anonimnu dojavu da više nepoznatih osoba krade pružne šine u zoni „Celpaka“. Dolaskom patrole lopovi su se razbježali, ali je ostao alat kojim su demontirali i sjekli šine – rekao je Milojica i dodao da su dvojica od osumnjičenih tokom krim-obrade priznala krađu o kojoj će nakon kompletiranja izvještaja biti obaviješteno i nadležno tužilaštvo.
Bojan Jojić, službenik u Agenciji za ekonomski razvoj u Prijedoru (PREDEI), tvrdi da su posljednjom krađom pričinjene ogromne štete.
– Teško ih je u ovom trenutku procijeniti i to ćemo, vjerovatno, uraditi u saradnji s policijom. Pretpostavljamo da su šine nestale u posljednjih nekoliko mjeseci, jer je tokom posljednjeg obilaska, polovinom prošle godine, nedostajalo samo nekih pet metara pruge. Industrijski kolosijek, koji je dijelom i remontiran, tada se i mogao sanirati, ali sada više nismo sigurni, pošto su ostali samo pragovi – kazao je Jojić i istakao da u „Celpaku“, u kojem mjesecima nestaje sve od metala što se može unovčiti, nema čuvarske službe.

Ugrožen izvoz
Posljednjom krađom ogorčeni su i vlasnici pogona koji bez industrijskog kolosijeka i pruge ne mogu poslovati. Radenko Marčetić, radnik poslovne jedinice „Kompkesa“ iz Banje Luke, koja se bavi izvozom celuloznog drveta za Austriju, kaže da su prugu uz značajna sredstva remontirali kako bi se mogla koristiti.
– Bez pruge ne možemo, jer sve što radimo transportiramo vagonima. Ovaj dio zemljišta na kojem nam je bila pruga sad nam više ništa ne vrijedi, a 20 radnika će, ukoliko se ništa ne promijeni, navjerovatnije, ostati bez posla – kazao je Marčetić.
Inače, krađa šina u industrijskoj zoni „Celpak“ nije usamljen slučaj. Prošle nedjelje sa željezničkog mosta u Brezičanima kod Prijedora ukradeni su vijci kojim se šine pričvršćuju uz pragove.

Nestaje sve što se može prodati
Milan Balaban, vlasnik „Instalokomerca“, otkupne stanice koja se, također, nalazi u krugu industrijske zone, kaže da su se lopovi opustili i da u „Celpak“ dolaze svakodnevno, kao na radno mjesto.
– Sve što se može prodati iz „Celpaka“, počevši od šahtova, nestaje posljednje dvije godine. Drago mi je što je ovaj problem, konačno, ozbiljno shvaćen i u sve uključena policija, jer su krađe uzele maha – kazao je Balaban, ne isključujući mogućnost da je nešto od ukradenih sekundarnih sirovina završilo i u njegovoj otkupnoj stanici.
Dnevni avaz

Comments are closed.