Lopovi ukrali 20 golubova

Dvadesetak skupocjenih golubova tokom proteklog vikenda ukradeno je iz golubarnika porodice Karahodžić u prijedorskom naselju Puharska. Slučaj je prijedorskoj policiji prijavljen u nedjelju, a nakon obavljenog uviđaja policija intenzivno traga za lopovima koji su vlasniku Asmiru Karahodžiću krađom pomoravskih gušanera nanijeli štetu od oko 1.500 maraka. Dvadesetčetvorogodišnji Armin Karahodžić, sin vlasnika rijetke vrste golubova, kaže da je ogorčen jer se on i njegov otac s puno ljubavi i odricanja potpuno posvećuju ovom inače skupom hobiju.“U golubarniku imamo oko 100 bijelih, crnih i žutih gušanera i po tome smo u okruženju čuveni, jer ljubitelji ukrasnih golubova uzgajaju uglavnom bijelu vrstu ovih golubova. Interesantno je da nam je iz golubarnika nestalo uz pet crnih i petnaestak žutih gušanera koji su posebno na cijeni. Njihova nabavna cijena je 100 evra po komadu“, priča razočarano Armin Karahodžić.

Dodaje da su lopovi u golubarnik provalili najvjerovatnije iz susjedovog dvorišta i to iz jednog ćoška koji nije obezbijeđen reflektorima.

„Naši golubovi su prstenovani, te kradljivci na tržištu ne mogu prodati nijedan primjerak žutog ili crnog pomoravskog gušanera bez tog prstena. To dobro znaju uzgajivači ukrasnih golubova“, dodaje Armin Karahodžić, koji vjeruje da će baš iz tog razloga policija brzo ući utrag lopovima.

On dodaje da će porodica Karahodžić dati bogatu nagradu onima koji im pruže informaciju o tome gdje su nestali njihovi ljubimci ili ih pronađu i donesu.

On kaže da policija sumnja da su lopovi dobro znali da se njegova porodica bavi uzgojem ukrasnih golubova, te dodaje da su se neki ljudi nedavno posebno raspitivali o žutim pomoravskim gušanerima iz njihovog golubarnika.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.