Mađarska izručila BiH Prijedorčanku Branku Balaban

Branka Balaban (54) iz Prijedora, koja je optužena da je u Banjaluci izazvala tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Momčilo Kuridža (63) i njegova četvorogodišnja unuka Anja Gazibarić, izručena je iz Mađarske u BiH, saznaje „Glas Srpske“.
Prema nezvaničnim informacijama, Balabanovu će danas preuzeti pripadnici Sudske policije RS u Istočnom Sarajevu i biće potom prebačena u Kazneno popravni zavod Banjaluka na Tunjicama, jer joj je ranije određen pritvor u banjalučkom Osnovnom sudu. U Sudskoj policiji RS juče su potvrdili da su dobili ekstradicioni nalog za izručenje Branke Balaban. Iz bezbjednosnih razloga nisu mogli kazati tačno vrijeme njenog izručenja.
Balabanova je uhapšena 1. septembra u Mađarskoj na graničnom prelazu Santovo. Ona je od podizanja optužnice 2009. godine bila u bjekstvu.
Prema navodima u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, Balabanova je 19. marta 2009. godine na pješačkom prelazu na raskrsnici ulice Relje Krilatice i Bulevara Živojina Mišića u naselju Borik automobilom „folksvagen polo“ udarila Kuridžu i njegovu unuku Anju i usmrtila ih. Na mjestu nesreće nisu uočeni tragovi kočenja, a od siline udara djevojčica je odletjela na vozilo i udarila glavom u vjetrobransko staklo, dok je njen djed udaren u bočnu stranu tijela. Balabanova je automobilom upravljala brzinom od 67 kilometara na čas iako je dozvoljeno 50 kilometara na čas.
Ona se nije pojavila ni na jednom zakazanom ročištu u Osnovnom sudu. Njen advokat Simo Tošić ranije je izjavljivao da se ona liječi i za to je dostavio dokumentaciju sa psihijatrijske klinike u Sokocu. Međutim, kasnije je utvrđeno da Balabanova nije u Sokocu. Zbog toga joj je u junu ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu određen pritvor i raspisana potjernica. Poslije saznanja o hapšenju Balabanove, suđenje koje je bilo zakazano za 2. septembar u banjalučkom Osnovnom sudu odgođeno je na neodređeno vrijeme, dok ona ne bude izručena. Advokat Tošić tada je kazao da će kada dođe u sud Balabanova priznati krivicu.
Glas Srpske

Comments are closed.